• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)

25 januari 2020 door Anneke Comello

Afgelopen jaar was ik een lang weekend in Berlijn met mijn moeder. Van tevoren had ik al op diverse plekken gelezen dat Berlijn dé plek is om vegan buiten de deur te eten. Dat bleek ook echt mijn ervaring. Ik eet zelf niet uitsluitend vegan, maar wel bij voorkeur vegetarisch of veganistisch, en ik zag ontzettend veel eettentjes en afhaalrestaurantjes waar specifiek met vegan cuisine of vegan opties geadverteerd werd, ontzettend gaaf! Niet lang nadat ik terug was zag ik dat de Nijmeegse Merel, die de vegan blog Blackbirds and Cakes schrijft, een heel mooi tweedelig overzicht heeft geschreven van vegan eetmogelijkheden in Berlijn.

Op onze eerste avond belandden mijn moeder en ik in een heel gezellig Vietnamees restaurant, waar we vol enthousiasme allerlei verschillende gerechten uitprobeerden. Dat werd vergemakkelijkt door de wijze waarop de kaart was vormgegeven, veel gerechten waren beschikbaar in tapas-hoeveelheden met zowel een reguliere als een vegan variant. Mijn moeder was met name dol op de spring rolls, een Vietnamees gerecht dat ook in Plum Village (het klooster van Thich Nhat Hanh in Frankrijk, waar ik zelf ook als Wake Upper al een paar keer ben geweest) regelmatig op tafel komt. Een recept daarvoor circuleert al langer binnen Wake Up kringen, en zal ik binnenkort posten. Ik was zelf erg verrast door de dumplings, officieel niet Vietnamees maar Chinees, maar vrij algemeen in diverse Aziatische restaurants inmiddels.

Eenmaal thuis kon ik niet wachten om een eigen variant van de dumplings te maken. Het bleek super simpel om te maken en tegelijkertijd een ontzettend leuk gerecht om vrienden en familieleden mee te verrassen. Door de rijke smaken kan het niet anders dan dat het ook bij de meest notoire vleeseters in de smaak valt. Echt een aanrader dus!

Ingrediënten (klein hoofdgerecht voor ongeveer 4 personen, ofwel 50 stuks, bereidingstijd +/- 45 min):

  • ongeveer 2 pakjes Wonton vellen uit de vriezer van de Aziatische toko (er staat meestal wel op hoeveel erin zitten – let erop of ze vegan zijn, als je daar voor wilt kiezen!)
  • 4 cm gember
  • 6 bosuitjes
  • 250 g seitan (gehakt)
  • 250 g groentes, heel klein in blokjes gesneden, bijv. 1 wortel (ik gebruikte een paarse ‘regenboog’ wortel, voor wat kleurvariatie), ¼ spitskool, 50-100 gr champignons of oesterzwammen en wat spinazie
  • zoute sojasaus (bijv. Tamari, van de natuurvoedingswinkel)
  • teentje knoflook
  • bos verse koriander
  • rijstazijn
  • (zwart) sesamzaad, een paar theelepels
  • een ijzeren zeef of stoommandje

Bereidingswijze:

Zorg ervoor dat je de dumplingvellen op tijd ontdooit, bijv. ‘s ochtends vroeg al uit de vriezer halen.

Snijd de seitan en alle groentes heel fijn, in stukjes van 3×3 mm ongeveer. Schil en rasp de gember (of als je geen fijne rasp hebt, snijd hem dan in nog kleinere stukjes dan de groente). Roerbak vervolgens alles in een grote koekenpan of wok met wat olijfolie of kokosolie gedurende ongeveer 5 minuten (houd een klein beetje gember – 1 tl – apart om door het dipsausje te doen). Roer op het laatst er nog flink wat gehakte verse koriander door het wokmengsel heen.

Pers de knoflook, en meng met wat peper, de gemberrasp en 8 EL sojasaus en 6 EL rijstazijn tot een lekker sausje. Proef en varieer naar smaak!

Rooster in een koekenpan een paar eetlepels sesamzaad (of zwart sesamzaad, ook wel Nigellazaadjes genoemd) en roer deze door het sausje, of serveer ze in een apart bakje. Het is leuk om ook nog een bakje met gehakte verse koriander erbij op tafel te zetten.

Maak vervolgens het aanrecht goed schoon en maak je klaar om de dumplings te gaan vullen en dichtvouwen. Je hebt een kommetje koud water nodig om je vingers in te dopen. Maak met een vinger de buitenste rand van het ronde velletje een beetje vochtig (ongeveer een vingerbreedte). Leg vervolgens een theelepel aan vulling op het midden van het velletje en vouw het velletje dubbel. Je kan daarna met een vork de kanten dicht op elkaar drukken en een mooi patroontje creëren. Als je zo’n 6 dumplings hebt gevouwen, kun je de eerste lading gaan stomen.

Breng hiervoor een medium pan met een laag water erin aan de kook. Hang er een ijzeren zeef boven en leg daar voorzichtig de dumplings in. Je kunt ook een bamboe stoommandje gebruiken als je die hebt natuurlijk. Ik gebruikte eerst zelf mijn metalen groente-stoommandje, dat je onderin een pan water met een klein laagje water kunt zetten, maar doordat daar relatief veel metaal aan zit afgewisseld met vrij kleine gaatjes, plakten de dumplings enigszins vast aan het metaal. Met de zeef ging het daarom gemakkelijker bij mij, en dat zou ik je dan ook aanraden.

Stoom de dumplings gedurende ongeveer 7 minuten totdat het velletje wat witter is geworden en een beetje glazig. Je kunt ook even eentje testen voordat je ze er allemaal uithaalt. Herhaal met de volgende porties.

Serveer ze op een mooie schaal met het sausje, de geroosterde sesamzaadjes en eventueel nog wat verse koriander ter decoratie.

Eet smakelijk!

Beter Vegan dumplings blog 1 september 2017
Beter vegan dumplings 4 Anneke september 2017
Beter vegan dumplings 3 Anneke september 2017

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Anneke Comello, B'eter, vegan dumplings

Lees ook:

  1. Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)
  2. Anneke Comello – Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche
  3. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  4. Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 28 februari 2021
    Discovering Padmasambhava (online)
  • 1 maart 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 3 maart 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 3 maart 2021
    Weten - Niet Weten | Cursus Lotus Trilogie online
  • 4 maart 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boeddhisten ontwaakt (deel 3)

Kees Moerbeek - 28 februari 2021

Grant onderzoekt hoe de geleerde Rahula zijn begrip van de kern van de leer van de Boeddha kan verenigen met de claims van het door Dharmapala geïnspireerde Singalese nationalisme. Rahula nam volgens Grant ‘zijn toevlucht tot de intellectuele strategie die claimt dat verschillende historische omstandigheden vragen om een andere manier van de uitleg van de boodschap van de Boeddha.’ Hij doet een beroep op het historisch moment om de interpretatie van het boeddhisme in de Mahavamsa te rechtvaardigen en daarmee zijn eigen activistische politieke agenda.

Mijmeringen over bewustzijn

Rob van Boven en Luuk Mur - 23 februari 2021

Je trok in je jeugd de conclusie dat je niet gewenst was. Met die ervaring ging je de wereld zien. Dat werd het fundament van je geloofssysteem. Je ging jezelf beschermen tegen deze pijnlijke gevoelens, die het gevolg zijn van wat je bent gaan geloven.  Dat kan zijn door jezelf zoveel mogelijk terug te trekken of vooral niet lastig te zijn. Of misschien ging je juist heel nadrukkelijk aanwezig zijn, wat door anderen juist als heel vervelend ervaren kan worden.

Het ongelijk van de gelijkheid (deel 2 en slot))

Erik Hoogcarspel - 21 februari 2021

Het is niet verwonderlijk dat het begrip “gelijkheid” in andere culturen geen rol speelt. Blijkbaar heeft men daar wel van de ervaring geleerd. Voor Confucius waren rangen en standen in de maatschappij noodzakelijk voor een harmonische en goed functionerende samenleving. Een referendum zou volgens hem alleen maar tot grote rampen leiden, want ongeletterde en slecht opgevoede mensen kunnen niet weten wat het beste is voor ieder.

Het ongelijk van de gelijkheid (deel 1)

Erik Hoogcarspel - 20 februari 2021

We leven in procrustische tijden waarin gelijkheid heilig is geworden. Onderscheid, discriminatie, is zo’n beetje de bron van alle kwaad. We moeten allemaal gelijk zijn. Alle kinderen in een klas, allemaal schaatsen of naar het strand op hetzelfde moment, allemaal dezelfde kleding en dezelfde maten, met wat elastiek in de stof past het toch wel.

Paul Boersma – Het portret als valkuil

Paul Boersma - 16 februari 2021

Het Boeddhabeeld is een symbolische weergave van de vergoddelijkte mens, van de verlichte mens, van de mens waarin wijsheid en mededogen tot volle ontplooiing zijn gekomen. Het is een toonbeeld van harmonie.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Boeddhisten ontwaakt (deel 3)
  • Dick – aandacht is toelaten
  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (8) – de boeddhistische kloosterling
  • Mijn (tijdelijke) staat van zijn
  • Ardan

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens