De Friese hoofdstad is dit jaar Nederlands Hoofdstad van de Smaak. Puur en eerlijk eten uit de omgeving: dat is wat volgens de organisatoren Leeuwarden als Smaakstad 2015 te bieden heeft. Ook voor mensen met een lege beurs. Dit jaar – en met name de Week van de Smaak (11-20 september) – is bij uitstek geschikt om Leeuwarden culinair te verkennen.

Zo is er de mogelijkheid om deze week in te luiden met het jaarlijkse foodfestival Ljouwert Culinair en kan het festijn worden afgesloten met het Groot Liwwadder Diner, waar je als gast met duizend anderen neerploft bij het grootste Friese openluchtrestaurant ooit. Verder biedt de noordelijke hoofdstad het hele jaar door tal van gastronomische highlights en evenementen.

Feestelijke aftrap Week van de Smaak met Ljouwert Culinair

Dit jaar staat de Nederlandse Week van de Smaak in het teken van verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren. Er zijn dan honderden activiteiten door het hele land, maar de Hoofdstad van de Smaak Leeuwarden pakt van 11-20 september extra uit. Zo wordt de week ingeluid met het foodfestival Ljouwert Culinair aan de voet van de scheve toren Oldehove, van 11-13 september. Restaurants uit Leeuwarden en omstreken presenteren zich dan met de lekkerste hapjes en drankjes begeleid door loungemuziek, om zo gezamenlijk te proosten op het nieuwe culinaire seizoen.

Leeuwarden culinair kok in het veldVoor de opening van dit festival, op vrijdagmiddag 11 september, wordt de nieuwe Held van de Smaak bekend gemaakt. Dit jaar gaat het om dé pionier die een voorbeeld is voor anderen op het gebied van vissen, verwerken en vis in zijn volle pracht op de kaart zetten. Hij of zij wordt bekroond met de eretitel Held van de Smaak 2015. Ter afsluiting van de Week van de Smaak vindt er op donderdag 17 september het Groot Liwwadder Diner plaats.

Iedere maand gastronomisch genieten

Het culinaire jaar van Leeuwarden werd in februari officieel geopend met het Smaakparadijs in Natuurmuseum Fryslân. Vanaf dat moment stond er iedere maand minimaal één bijzonder evenement centraal, zoals de grote Moederdagpicknick in mei. De komende maanden staan er nog heel wat evenementen op het programma. Zo wordt er aanstaande zondag 26 juli een WijnSpijs wandeling georganiseerd, langs zeven van de leukste restaurantjes van Leeuwarden. Op 10 september schuif je aan bij het derde Stadstuindiner (ieder seizoen één) met seizoensgebonden streekproducten, speciaal voor mensen met een platte beurs. Ook op cultureel vlak leer je meer over culinair Leeuwarden: in het Fries Museum is nog tot en met 30 augustus de tentoonstelling Vissers te zien.

Bron Cherry Picker.

 

 

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, B'eter, Voedsel, Gezondheid, Boeddhistisch leven
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk