De politie in noordwesten van de Chinese provincie Gansu heeft gisteren de Tibetaanse universiteitsstudent en medewerker aan een online literair dagboek Pema Gyatso (35) zonder aanklacht na 11 dagen detentie vrijgelaten. Zo melden Tibetaanse bronnen aan Radio Free Asia (RFA).

Pema Gyatso, student aan de Northwest University for Nationalities in de provinciehoofdstad Lanzhou, werd op 25 mei in hechtenis genomen. Gyatso had verscheidene jaren een Tibetaans Literair Forum op het sociale mediale platform WeChat. De politie had hem in het verleden gewaarschuwd dat sommige van zijn geschriften politiek gevoelig waren.

Op 8 februari 2016 schreef Gyatso een artikel getiteld “Tibet Under a Burning Flame”, waarin hij herinnerde aan wat hij noemde de moed en het offer van de vele Tibetanen die de afgelopen jaren zijn omgekomen bij zelfverbrandingsprotesten. “Ze hebben de naakte waarheid van de onderdrukking en het lijden van het Tibetaanse volk blootgelegd,” meldt het artikel.

In maart van dit jaar stak de Tibetaan Tsekho Tukchak, zich in Ngaba in brand, kennelijk uit protest tegen de Chinese heerschappij en het Chinese beleid in de regio, waardoor het aantal zelfverbrandingen onder Tibetanen die in China wonen sinds het begin van de golf van felle protesten in 2009 op 153 kwam.

Schrijvers, zangers en opvoeders die de Tibetaanse nationale identiteit en cultuur propageren, zijn vaak door de Chinese autoriteiten gearresteerd, en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld, na protesten uit de hele regio tegen de Chinese heerschappij die in 2008 in de Tibetaanse gebieden van China werden gevoerd.

Taalrechten zijn de laatste jaren een bijzonder aandachtspunt geworden in de Tibetaanse inspanningen om de nationale identiteit te bevestigen, met informeel georganiseerde taalcursussen die doorgaans worden beschouwd als “illegale verenigingen” en leraren die worden vastgehouden en gearresteerd, aldus bronnen.

Bron RFA.

 

 

Categorieën: Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu