Trouwe lezers hebben de afgelopen weken kennis kunnen maken met Zenmeester Hans van Dam in de artikelen Inspiratiedagen met Zenmeester Hans van Dam en Diepte-interview met Zenmeester Hans van Dam. Wat vonden jullie van hem? Ik zal je zeggen wat ik van hem vind.

Zenmeester Hans van Dam is een eigenwijze, hypocriete, valse en doortrapte demagoog van een leraar.

Zenmeester Hans van Dam is ook een alter ego van de persoon Hans van Dam.

Ik hoop dat niemand ooit in zijn of zo’n fuik zwemt, maar die hoop is ijdel aangezien de fictieve Zenmeester Hans van Dam is samengesteld uit een tiental dubieuze leraren in het door schandalen geteisterde boeddhistische wereldje.

Ik beken: ook in mij woont zo’n type. De enige reden dat hij geen kans krijgt om zich in het openbaar uit te leven, is dat ik hem eindelijk in de smiezen heb, maak ik mezelf graag wijs. Ik moet er tenminste niet aan denken wie ik had kunnen worden als ik ongecontroleerd mijn gang had kunnen gaan, in een of andere oorlog, in een of andere parochie of sekte of gompa of sangha, in welke situatie ook.

‘Zijn wij allen nazi’s?’ vraagt Hans Askenasy zich in 1978 af naar aanleiding van de roemruchte psychologische experimenten van Stanley Milgram aan de Yale University. Hij antwoordt bevestigend. Zijn wij allen zenmeesters?

Nu is Zenmeester Hans van Dam toevallig ‘zenmeester’ geworden omdat de persoon Hans van Dam iets van zen af weet, maar wanpraktijken komen voor in alle boeddhistische scholen, in alle religies en in alle tradities, lijkt het wel. Sla alleen al deze krant er maar op na.

Het is overal hetzelfde liedje: machtswellust, seksisme, seksueel misbruik, uitbuiting, geldklopperij, egoïsme, dikdoenerij, zelfverheerlijking, elitarisme, traditionalisme, leugenachtigheid, pedanterie, dogmatisme, fundamentalisme, indoctrinatie, intimidatie en noem maar op. Alle geloften, geboden en controlemechanismen ten spijt. Leraren, monniken, priesters van velerlei gezindte over de hele wereld kwamen en komen er langdurig of volledig mee weg. In de toekomst zal het wel niet anders gaan.

Zijn wij allen ‘zenmeesters’? Persoonlijk ken ik niemand die niet van kindsbeen het zaad van fascistoïde gedrag in zich meedraagt, als dat tenminste geen projectie is van een geboren fascist. Of het ontkiemt en hoe groot het groeit is vers twee. In hoeverre het boeddhisme, het christendom, de islam, het humanisme en andere religies de groei ervan tegengaan of bevorderen is vers drie.

Tot zover ‘zenmeester’ Hans van Dam.

Ken jij zo iemand?

Ben jij zo iemand?

Ik wel.

Dit is de laatste aflevering van Zenmeester Hans, een drieluik over valse meesters. Tenzij het een veelluik wordt. Illustraties: Lucienne van Dam.

 

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk