Zelf hou ik wel een geintje, als het maar op 1 april is, anders raak ik in de war.

Ik hou ook wel van vijf geintjes en doe meteen boter bij de vis, al zie ik de boter liever in het kalf en de vis in zee, maar ja, op komkommers kun je niet leven.

1. Zo vind ik het een grap van kosmisch formaat dat er mensen zijn die erop los leven, en andere mensen die erop los zoeken, die dat van elkaar totaal niet begrijpen en nooit zullen begrijpen.

2. Ik vind het een grap van kosmisch formaat dat er zoekers zijn die nooit iets vinden en andere die na jaren of decennia eindelijk vinden wat ze altijd al gezocht zeggen te hebben, en weer andere die steeds opnieuw de hoogste waarheid vinden – telkens een andere – ‘maar nu voor ‘t echie!’

3. Ik vind het een grap van kosmisch formaat dat de mensheid na duizenden jaren van denken en debatteren nog steeds geen overeenstemming heeft bereikt over de vraag hoeveel substanties er zijn. Of heb ik iets gemist?

Volgens mij lopen er nog steeds mensen rond voor wie er pertinent twee of pertinent meer dan twee of pertinent vele of pertinent oneindig veel substanties of objecten of singulariteiten zijn – ‘alles is uniek en eenmalig!’

Voor anderen is er pertinent maar één substantie of maar één object – ‘het Ene is onveranderlijk en zelfidentiek!’

Er zijn er ook voor wie er pertinent geen substanties of objecten bestaan – ‘it’s all in the mind!’

4. Ik vind het een grap van kosmisch formaat dat monisten na duizenden jaren van denken en debatteren nog steeds geen consensus hebben bereikt over de aard en betekenis van de enige echte substantie of het enige echte object of subject.

5. Ik vind het een grap van kosmisch formaat dat er na duizenden jaren onderlinge onenigheid nog altijd monisten zijn die hun ogen sluiten voor de verschillen, in de volle overtuiging dat alle monisten eigenlijk hetzelfde bedoelen, ‘ook al gebruiken ze andere woorden’. En dat nog de Eeuwige Wijsheid durven noemen ook.*

Weer vijf Kosmische Grappen, man, trans, vrouw, ik schud ze zo uit mijn mouw, mijn gewaad is onuitputtelijk, ik lijk wel een heilige.

Wat vind jij een grap van kosmisch formaat?

6. Dat we niet op komkommers kunnen leven is trouwens ook een grap van kosmisch formaat, die al meer dan drie miljard jaar voor slachtpartijen onder de voelende wezens zorgt. Om je een kriek te lachen. En wij maar denken dat gevoel voor humor een recente evolutionaire ontwikkeling is.

Voor vandaag kap ik ermee, ik heb buikpijn van het lachen, maar ik weet nog een stuk of tien, twintig kosmische grappen, die hou je van me tegoed. Vrouw, trans, man, ik kan er wat van, nooit geweten dat religie zo leuk kon zijn.

Of ik al die geintjes zelf of Zelf bedacht heb of dat jij of Gij of Het het was?

Dat mag je of u of Het zelf of Zelf uitmaken.

Wat je er ook van denkt, dát je er wat van denkt duidt op een groot gevoel van humor.

Je moet er alleen nog even om lachen.

Succes.

* Onder meer de Arès Pilgrimage beweging, de Bahai, de Cao Dai, de Cultus van het Sprekende Kruis, de Falun Gong, de Huna, de Konkokyo, the Law of One, de Mahikari, het Rastafarianisme, de Seicho-no-le, de Tenrikyo, de theosofie, het Unitarian Universalism en de Universal Life Church. Die het onderling ook weer niet eens kunnen worden. Ik bedoel, hoeveel Kosmische Grappen zijn er wel niet?

Verder lezen in het Boeddhistisch Dagblad over Bewustzijn en het ware Zelf: Brieven Advaita

Lees ook de Intergalactische Waarheidsconferentie.

Index | Vorige | Volgende | Alle

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk