Waarin we kennismaken met het Ene.

In de opsomming van alle soorten en variëteiten en superrassen van monisten, die overigens verre van compleet is, ben ik de belangrijksten verdorie vergeten. De belangrijksten voor het verhaal over de Kosmische Grap dan.

Ik doel op degenen die geloven dat de enige echte substantie en de enige echte essentie en het enige echte object en het enige echte subject en het enige echte zelf en de enige echte god en de enige echte wat-dan-ook Bewustzijn is.

In deze groep vind je opnieuw zenboeddhisten van allerlei pluimage en zelfs zonder veren en (op de wenkbrauwen na) volledig kaal (al dan niet vrijwillig).

Je vindt er dzogchenboeddhisten (van Tibetaanse origine), aanhangers van Transcendente Meditatie™ (van Maharishi Mahesh Yogi), advaitavadins (navolgers van Shankara), nieuwetijds non-dualisten (neo-advaita), andere vedantisten (diverse scholen en onderscholen) en, zoals overal, tal van spirituele doe-het-zelvers zonder duidelijke antecedenten.

Een van de populairste monistische stromingen in Nederland, vreemd genoeg non-dualisme geheten, advaita vedanta, leert dat er maar één entiteit is, en dat is Zijn. Er is maar één entiteit en dat is Bewustzijn. Er is maar één entiteit, en dat is Gelukzaligheid.

Zijn = Bewustzijn = Gelukzaligheid, luidt de spreuk, ter formulering en bezwering van Maya de verschrikkelijke. Sat, chit, ananda, in het Sanskriet.

Inderdaad, alweer een Drievuldigheid, of is het een drievoudige identiteit of is het een drie-aspectenleer of is het een voetbaluitslag. Laat ik het zo zeggen, het staat altijd 3 – 1 voor de thuispartij, dat kan iedereen onthouden.

Volgens deze zienswijze, die volgens deze zienswijze helemaal geen zienswijze is, maar de Waarheid, de hele Waarheid en niets dan de Waarheid, is de wereld een vergankelijke illusie in Bewustzijn. Maya, ha ha, alleen schijnbaar substantieel, ja ja.

Wij zijn, om een andere gevleugelde beeldspreuk te gebruiken, niet de film maar het doek. Niet het gekende maar de kenner. Niet de vorm maar de leegte. Niet de golf maar de zee. Niet de dader maar de getuige.

Sterker nog, omdat de film gewoon de manifeste vorm van Bewustzijn is en het doek de latente, ben je zowel het een als het ander, dus alles. De kenner is het gekende. Leegte is vorm. De golf is een verschijningsvorm van de zee in de zee, hoezee!

Index | Vorige | Volgende | Alle

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk