Lezen is leuk en leren is onvermijdelijk maar boeddhisme is geen boekenwinkel en Boeddha is geen boek. Wat laat jij je allemaal wijsmaken?

Beste Hans,

Ben jij bekend met het boek Being without self van de Amerikaanse zenboeddhist Jeff Shore?

Beste Thimo,

Jazeker, dat is een vroeg werk van Jeff. Sure heeft zichzelf sindsdien keer op keer overtroffen. In het bijzonder kan ik aanbevelen Being your Selfie, Being someone else’s selfie, Being someone else, Being everybody else, Selfie without being, Being without selflessness, Being without, Being within beinglessness en de opvolger daarvan, Non-beinglessness. Gauw naar de boekenwinkel dus.

Thimo: Het is Shore, geen Sure. Heb jij iets tegen Jeff Shore of tegen zijn boeken of tegen zenboeken of tegen alle boeken of wat?

Hans: Ben jij bekend met het boek Being without books van Hans van Dam? Ik leg op dit moment de laatste hand aan de Nederlandse vertaling, Wezen zonder lezen. Of zal ik het Je laatste boek noemen? Hoe dan ook, je moet het gelezen hebben. Gauw naar de boekenwinkel dus.

Thimo: Tegen boeken dus.

Hans: Welnee joh, ik ben nergens voor of tegen. Die verdomde gemoedsrust ook. Had ik het Book of equanimity maar nooit gelezen. Weet jij daar iets op? Misschien moet ik een boek over engagement en verbondenheid schrijven, Re-ligare voor barbaren of Hartstocht na onthechting of Interzijn via internet of zo?

Thimo: Wat dacht je van de bodhisattvageloften?

Hans: Nou je het zegt, ik heb ze net afgelegd.

Thimo: Mooi zo.

Hans: En ik leg net, as we speak, de laatste hand aan mijn getuigenis daarvan, Being without vows, de opvolger van Buddha without nature en Nature as Buddha, nu ook verkrijgbaar als trilogie in een luxe zuurvrije doos van houtvrij karton met foto en haarlok van de auteur. Gauw naar de boekenwinkel dus.

Thimo: Jij hebt anders ook een boek uitgegeven.

Hans: Andermans boek. Gelukkig is het uitverkocht. Lekker thuisblijven dus.

(lees verder onder de afbeelding)

Boekomslag van een nepboek getiteld 'Niet te lezen! Boeddha is geen boek', ondertitel 'Dit is geen boek', auteur 'Hans van Dam' en onderaan de tekst 'Wat laat jij je allemaal wijsmaken?'

Niet te lezen! Boeddha is geen boek

‘Boeddha is geen boek’ maakt deel uit van de serie ‘Boeddha is niet’. Andere titels in deze serie zijn ‘Boeddha is geen leegte’, ‘Boeddha is geen voorschrift’, ‘Boeddha is geen beeld’, ‘Boeddha is geen sokkel’, ‘Boeddha is geen god’, ‘Boeddha is geen heilige’, ‘Boeddha is geen fee’, ‘Boeddha is geen dana’, ‘Boeddha is geen lama’, ‘Boeddha is geen mantra’, ‘Boeddha is geen boeddhist’ en ‘Boeddha is geen boeddha’. Bestel ze allemaal!

 

Nawoord

Toevallig kreeg ik van de week een tip van een lezer die ik liever doorgeef dan er zelf iets mee te doen – iets wat ik iedereen in mijn positie van harte aanbeveel. Het gaat om het werk van Bernadette Roberts (1931-2017), auteur van onder meer de volgende boeken:

The Experience of No-Self: a contemplative Journey (1982)

The Path to No-Self: life at the center (1985) en

What is Self: a study of the Spiritual Journey in Terms of Consciousness (1989)

Ik bedoel maar…

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu