Mindless zijn als je mindless bent

Beste Hans,

Vandaag heb ik weer uren over het strand gelopen. Er waren golven, er waren wolken, er was wind en zand en zee. En ik? Ik dacht na over het leven. Als een dwaas doorzocht ik mijn geest op zoek naar de diepste waarheid. En zag haar faliekant over het hoofd. De waarheid van de schelpen voor mijn voeten, het zand tussen mijn tenen, de meeuwen in de lucht en de zon op mijn huid.

Beste Joko,

Ik zie het helemaal voor me. Eén ding begrijp ik niet. Je schrijft dat je de waarheid faliekant over het hoofd zag. Welke waarheid?

Joko: De waarheid van gewoon maar dit. De waarheid van het hier en nu. De waarheid van de aarde die je draagt. De waarheid van de werkelijkheid die is wat hij is, wat je er ook over denkt. Die steeds op je wacht en er altijd voor je zal zijn. Omdat je hem al bent. De hoogste werkelijkheid waarin je thuiskomt in jezelf.

Schelpen onder mijn voeten
Zand tussen mijn tenen
Meeuwen in de lucht
De zon op mijn huid

Hans: Aha. De waarheid van het hier en nu natuurlijk. Hoe kon ik haar over het hoofd zien. Eén ding begrijp ik niet. Wat als er hier en nu zoeken naar de waarheid is? Of denken over het leven? Is dat dan niet de diepste waarheid en de hoogste werkelijkheid?

Joko: De hoogste werkelijkheid gaat vooraf aan alle gedachten.

Hans: Zou best kunnen. Het zou ook kunnen dat ‘de hoogste werkelijkheid’ ook maar een gedachte is. Zo ja, wat gaat dan nog waaraan vooraf?

Wat ik ook weleens zou willen weten: Als gedachten geen deel uitmaken van de hoogste werkelijkheid, waarvan dan wel? Wat is precies het verband tussen datgene waarvan ze deel uitmaken, gesteld dat ze inderdaad ergens deel van uitmaken, en de hoogste werkelijkheid, gesteld dat er zoiets is? Hoeveel werkelijkheden ken jij eigenlijk?

Los van deze vragen vinden je gedachten naar ik aanneem net zo goed hier en nu plaats als je waarnemingen van zand, zon en zee. Als je ze toch wilt uitsluiten van de hoogste werkelijkheid zul je dus een ander criterium moeten verzinnen dan hun actualiteit. Om nog maar te zwijgen over de mogelijkheid dat ook het hier en nu alleen maar een gedachte is.

Joko: Ik wil juist niets uitsluiten.

Hans: Waarom zijn zintuiglijke waarnemingen dan wél acceptabel in jouw hier en nu en gedachten niet? Wat is op de keper beschouwd het verschil tussen waarnemingen en gedachten? Tussen dingen en waarnemingen? Tussen dingen en gedachten? En nu we het er toch over hebben: wat is op de keper beschouwd het verschil tussen hier en daar? Tussen toen en straks en nu?

Joko: Ik weet het even niet meer.

Hans: Ik weet het allang niet meer.

Maanden later

Beste Hans,

Eten als je eet
Slapen als je slaapt
Zoeken als je zoekt
Denken als je denkt

Hans: Aha, je weet het weer even. Maar wat? Bedoel je soms dat je alles met volledige aandacht moet doen of dat je maar één ding tegelijk mag doen?

Joko: Ik kan het net zo goed verklappen: ik doe sinds een paar weken aan mindfulness.

Hans: Spannend hoor. Dan zeg ik:

Mindful zijn als je mindful bent
Mindless zijn als je mindless bent

En wat de praktijk van alledag betreft:

Denken als je wandelt
Lezen als je poept
Krabben als je zingt
Zuchten als je droomt

Joko: Bedoel je dat het komt zoals het komt en dat we alles moeten omarmen? Met gedachten en al? Dat het niet verkeerd is om over het strand te lopen en ondertussen over iets anders na te denken? Dat ik er gewoon van moet genieten in plaats van me ertegen te verzetten? Van al dat denken bedoel ik. Genieten van wat er maar gebeurt?

Hans: Goed, verkeerd, je zadel zoekt een peerd. Verzet is ook wat er gebeurt. Weerstand tegen je verzet is ook wat er gebeurt. Er niet van kunnen genieten is ook wat er gebeurt. Denken dat je ervan moet kunnen genieten is ook wat er gebeurt.

Joko: Dus?

Hans: Dus.

Lezen, hurken, luisteren, ademen, slikken, neuriën en kreunen als je poept

Deze tekst maakt deel uit van Zondagskindjes, een serie teksten over niet-weten die geen deel uitmaken van een serie. Illustraties Lucienne van Dam.

 

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk