“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Laatste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Lichtgelovige, wil je de leer doorgronden? Laat je dan niets wijsmaken. Opengeslagen past er geen letter in, dichtgeslagen omvat hij het hele universum. Hij heeft geen openbaring nodig. Hij heeft geen schrijver nodig. Hij heeft geen lezer nodig. Hij heeft geen woorden nodig. Hij heeft geen uitleg nodig. Hij heeft geen vorm nodig. Hij heeft geen leegte nodig. Geen oog kan hem zien, geen oor kan hem horen – hoe wou je hem dan noemen? Een oude wijze zei het al: “Benoemen is de boot missen”. Zo miste hij de boot.

Wegwerker, je moet het zelf zien – maar wat? Je moet het zelf doorzien. Het wat? Ik kan praten tot ik een ons weeg, maar dat is nog altijd een ons teveel. Minder kan ik niet voor je doen. Nou jij weer.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op 60: Genoeg

 1. Martin Vonk schreef:

  Hans, hartelijk dank voor deze prachtige hertaling. Ik heb ervan genoten!

 2. Piet Nusteleijn schreef:

  Dit was de 60e. Fijn. Ook weer afgelopen. Bedankt hoor!

 3. Joost schreef:

  Heel erg jammer dat het afgelopen is. Hans van Dam heeft meesterwerkjes afgeleverd!

 4. Trudy schreef:

  Ik ga dit missen! Waarom zijn deze pareltjes er niet in levende ademende boekvorm? Dan kan ik het vastpakken, bladeren, lezen, nog eens lezen, en nog eens lezen, ruiken, aan mijn hart drukken! En mijn hart en hoofd al filosoferend laten (ver)dwalen. Dank Hans van Dam, het was genieten!

 5. Arisina schreef:

  Ik sluit mij bij alle bovenstaanden aan!

Menu