“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Zevenenvijftigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Hoogvliegers, er zijn onder jullie heel wat kaalkoppen die een transcendente waarheid zoeken door naar binnen te keren. Een groot misverstand. Zoek de waarheid en je raakt de waarheid kwijt. Zoek de weg en je raakt de weg kwijt. Zoek de dharma en je raakt de dharma kwijt. Zoek de Boeddha en je raakt de Boeddha kwijt. Zoek de patriarchen en je raakt de patriarchen kwijt. Of je nou in jezelf zoekt of daarbuiten.
Mij maakt het niets uit of je de soetra’s en de sastra’s hebt bestudeerd, of je een hoogleraar bent of een hogepriester, een hoogwerker of een hoogslaper. Mij maakt het niets uit of je welbespraakt bent of onbespraakt, knap of lelijk, trots of beschaamd, doortrapt of wijs. Ik wil alleen maar dat je het ware doorzicht verwerft.

Al ken je honderd soetra’s en sastra’s uit je hoofd, dan nog haal je het niet bij de eerste de beste meester die niets te doen heeft. Hoe meer je er uit je hoofd kent, hoe meer je neerkijkt op anderen. Het is gewoon weer een vorm van onwetendheid. Ooit zul je de prijs betalen. Denk maar eens aan de monnik Sunakatra. Hij begreep de twaalf afdelingen van het onderricht als geen ander maar brandde levend in de hel; de onmetelijke aarde had voor hem geen plaats. Daarom zeg ik: laat toch lopen. Neem het er eens van.

“Krijg ik honger dan open ik mijn mond
Krijg ik slaap dan sluit ik mijn ogen
Dwazen lachen me uit
Maar wijzen weten niet beter”

Hoogvliegers, zoek het niet in woorden. Daar word je alleen maar winderig van. Wie eenmaal de dharma doorziet, haalt de tienduizend bodhisattva’s, opeengepakt in hun Drie Voertuigen, links en rechts in.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu