“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Vierenvijftigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Wegpiraten, verlossing kun je bereiken door de vijf meesterlijke misdaden te begaan.

Een monnik zei: Wat zijn de vijf meesterlijke misdaden?

De meester zei: De vader doden, de moeder ontmaskeren, het bloed van de boeddha vergieten, de vrede van de sangha verstoren en de heilige geschriften en beelden verbranden – dat zijn de vijf meesterlijke misdaden.

Een monnik zei: Waarvoor staat de vader?

De meester zei: Onwetendheid. Ontdekken dat je de plaats waar je gedachten ontstaan en vergaan niet kunt vinden, net zomin als de plaats van een echo in een galmkelder, waardoor er niets valt te beheersen, heet ‘het doden van de vader’.

Een monnik zei: Waarvoor staat de moeder?

De meester zei: Begeerte. Ontdekken dat de dingen waarnaar je verlangt leeg zijn, evenals de begeerte zelf, waardoor er niets meer valt te weerstaan, heet ‘het ontmaskeren van de moeder’.

Een monnik zei: Waarvoor staat de boeddha?

De meester zei: Logica. Ontdekken dat je redeneringen gebaseerd zijn op lege woorden, waardoor er niets valt te verhelderen en overal inktzwarte duisternis heerst, heet ‘het bloed van de boeddha vergieten’.

Een monnik zei: Waarvoor staat de sangha?

De meester zei: Groepsvorming. Ontdekken dat de banden en verplichtingen tussen mensen al even leeg zijn als de mensen zelf, waardoor er niets valt te regelen of te onderhouden, heet ‘de vrede van de sangha verstoren’.

Een monnik zei: Waarvoor staan de heilige geschriften en beelden?

De meester zei: De werkelijkheid. Ontdekken dat oorzaken en dingen leeg zijn, dat de geest leeg is, dat de leer leeg is, dat de oefeningen leeg zijn en dat de weg leeg is, waardoor er niets valt te veranderen, te beheersen, te leren, te praktiseren of te gaan, heet ‘het doden van de heilige geschriften en beelden’.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op 54: Vijf Meesterlijke Misdaden

  1. Sjoerd schreef:

    .

Menu