“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Achtenveertigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Leerlingen van tegenwoordig lopen vast omdat ze heilig in namen geloven. Ze kalligraferen de woorden van een of andere opperdooie in een mooi cahier, winden er doekjes om en houden het voor iedereen verborgen. “Dit is het Mysterieuze Principe”, fluisteren ze, en bewaken het met hun leven. Aaseters. Welk merg denk je nog uit die afgekloven beenderen te kunnen zuigen?

Dan heb je van die hansworsten die nog geen recept van een gerecht kunnen onderscheiden, maar ondertussen wel menen de geschriften te doorzien. Ze gissen erop los en baren ellenlange exegesen. Ze zijn als boeren die een potje scrabble spelen. Mollen die dromen dat ze vliegen. Vliegen op een koeienvlaai. Thuisverlaters vergroeid met hun schrijftafel. En als je ook maar even doorvraagt, staan ze meteen met hun mond vol tanden. Hè hè, eindelijk rust. Dat soort types zou Maitreya nog niet herkennen als hij voor hen stond.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu