“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Drieënveertigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: De leerlingen, die van heinde en verre naar mij toe komen, vallen qua aanleg in drie categorieën. De eenvoudige leerling ontneem ik zijn zekerheden maar niet zijn leer. De matige leerling ontneem ik zowel zijn zekerheden als zijn leer. De goede leerling ontneem ik noch zijn zekerheden noch zijn leer.

De allerbeste leerling plaats ik niet in een categorie en benader ik niet op een vooropgezette wijze. Zo iemand, waarde wegwezers, is sneller dan de wind en lichter dan een veertje.

De gemiddelde leerling hoeft maar met zijn ogen te knipperen of hij is al gezien. Hij hoeft maar met zijn geest te knipperen of hij ziet al dubbel. Er hoeft maar een gedachte langs te komen of hij fladdert er als een koolwitje achteraan. Soort zoekt soort. Maar de mens zonder categorie ziet het met zijn ogen dicht. Hij doorziet het duister én het licht.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu