“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Veertigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Omlopers, wanneer een chanmeester en -leerling elkaar aan de tand voelen, gebeurt dat volgens bepaalde patronen. Ze praten of ze doen iets of ze demonstreren iets of ze spelen toneel. Ze brullen als leeuwen of ze trompetteren als olifanten. Wat is hier aan de hand?

Soms slaakt een leerling een kreet en verleidt de meester, die het niet zo door heeft, met een of ander object tot ingewikkelde rituele handelingen. De leerling slaakt nog maar eens een kreet, maar de meester houdt voet bij stuk, en verliest zich in verklaringen en instructies. Hij is ongeneeslijk ziek. Hier onderzoekt de patiënt de dokter.

Soms neemt de meester een afwachtende houding aan tot een leerling een vraag stelt, waarna de meester hem ermee om de oren slaat. De leerling houdt voet bij stuk en kan niet loslaten. Hier onderzoekt de dokter de patiënt.

Soms valt er voor de meester niets meer te doen. Hij erkent dit en laat het erbij. De leerling roept verheugd: “Wat een uitnemende leraar.” De meester antwoordt: “Wie kent het verschil tussen goed en slecht?”, waarop de leerling voor hem buigt. Hier onderzoekt de dokter de dokter.

Soms verschijnt een leerling voor een meester met zijn hoofd in een strop en zijn handen gebonden. De meester bindt hem verder vast en zichzelf erbij, en beiden vermeien zich in hun wijsheid. Hier onderzoekt de patiënt de patiënt.

Omlopers, ik geef deze voorbeelden opdat je de bluffers en de knoeiers kunt herkennen, en zoveel mogelijk op het rechte pad zult blijven.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu