“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Achtendertigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Boomklevers, de plaats waar je geest rusteloos ronddoolt wordt de boom der onwetendheid genoemd. De boom der onwetendheid is zo groot als je gedachten. Onwetendheid kent geen grenzen. Wie de ene gedachte aan de andere rijgt, raakt er steeds verder in verstrikt. Hij gelooft in geboorte en dood, hij gelooft in ongeborenheid en onsterfelijkheid. Hij meent een vacht op zijn lichaam te dragen en hoorns op zijn kop. Hij meent dat het lichaam in de geest verschijnt. Hij gelooft dit, hij gelooft dat, hij gelooft altijd wat, en bovenal, hij méént het.

De plaats waar je geest tot rust komt, wordt de boom der verlichting genoemd. Maar alleen door boomklevers. Wanneer je geen gedachten koestert, woon je nergens. Je bent niet hier of daar, je bent niet dit of dat, je bent niet zus of zo. Je bent geen lichaam, je bent geen geest, je bent niet ziek, je bent niet gezond, je bent niet onwetend, je bent niet wijs. De plaats waar je geest tot rust komt is geen plaats, het is niet de geest die tot rust komt, het is niet de jouwe, er is geen geest en er is geen rust.

“Verlichting is leeg, en nergens te verkrijgen.”

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op 38: Ontworteld

  1. Piet Nusteleijn schreef:

    Leeg en nergens. Linji lijkt dan over niets te spreken.
    Waarom doet hij dat dan? Je kan toch niet praten over niets? Wat blijft er over wanneer je niet praat en niet denkt? Deze vraag is niet met goed fatsoen te beantwoorden. Fijne dag, dan maar weer. Maak’s een praatje..net als Linji.

  2. Rob schreef:

    Vraag je dan eens af wat er overblijft wanneer je alsmaar denkt en praat?

Menu