“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Zesendertigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Goudzoekers, er is geen boeddha en er is geen dharma. Er valt niets in te zien en niets te oefenen. Er is niemand om te verlichten en niets om bij te lichten. Stelletje speleologen. Hoeveel dieper wou je nog gaan? Wat kom je boven tekort?

Neem van mij aan: jullie verschillen in geen enkel opzicht van de patriarchen. Alleen denk je van wel, en daarom blijf je maar op jacht. Laat je niet bedriegen. Er is daarbuiten geen leer en vanbinnen valt ook niets te halen. Nergens valt iets te halen. Bij mij ook niet. Dit ook niet.

Je trekt de woorden uit mijn mond, maar je kunt er niks mee beginnen. Misschien kun je er iets mee eindigen? Laat toch gaan. Neem er je gemak van. Hou niet vast aan de gedachten die al in je opgekomen zijn en probeer geen nieuwe op te roepen. Dat is het hele eieren eten. Daar kan geen studie of bedevaart tegenop.

Geloof je dat?

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu