“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Vijfendertigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Het spijt me te moeten zeggen dat geen van de telgangers die mij de afgelopen jaren uit alle hoeken van het land heeft bezocht, ook maar enigszins onafhankelijk was. Dan ben ik meedogenloos. Wat je me maar voorhoudt, ik maak er korte metten mee. Draag je het in je handen, ik sla het eruit. Komt het uit je mond, ik sla hem dicht. Straalt het uit je ogen, ik sla ze dicht. Helaas heb ik nog steeds niemand gezien die op eigen benen kan staan. Iedereen zwemt in de vernuftige fuiken van de oude meesteroplichters.

Wat mezelf betreft, ik heb geen leer om weg te geven. Ik ontwar alleen verwikkelingen. Ik hak alleen maar knopen door. Meelopers die van heinde en verre komen – ik daag jullie uit. Wees nergens van afhankelijk. Meer heb ik niet te melden.

Niet te geloven zeg. In al die vijf, nee tien jaar heb ik niet één onafhankelijke geest gezien. Niet één. Alleen maar angsthazen die zich verstoppen in holen en gaten. Schrikdiertjes die het al uitschreeuwen als je alleen maar naar ze kijkt. Warhoofden die met hun eeuwige gewauwel de wijde wereld willen bezweren. Aalmoezende smoeshanen die eindeloos in cirkeltjes draaien en zich na iedere rondgang harder op de borst slaan: “Kijk mij eens. Wat ben ik al ver.”

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op 35: Smoeshanen

  1. Piet Nusteleijn schreef:

    Die Linji is wel lekker bezig zėg..!

Menu