“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Vierendertigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Wie zijn thuis verlaat, moet de weg bestuderen. Ikzelf was destijds geïnteresseerd in de vinaya en las ijverig de soetra’s en de sastra’s. Tot ik besefte dat het alleen maar theorieën, interpretaties en meningen waren. Zoete koekjes om de bittere pil van het leven te vergulden.

Op een dag heb ik ze allemaal weggemieterd en ben ik gaan mediteren. Daarna had ik het geluk tegen meester Huangbo aan te lopen. Ik begon de oude meesters te begrijpen, de ware van de valse te onderscheiden, en uiteindelijk doorzag ik alles en iedereen. Het is me niet aan komen waaien, maar na een uitputtende studie en keihard oefenen, ging me eindelijk een lichtje op.

Thuisverlaters, als je de dharma wilt doorzien, laat je dan niet misleiden. Geloof niemand. Of je nou naar buiten kijkt of naar binnen – wat je maar tegenkomt, dood het. Kom je de Boeddha tegen, dood de Boeddha. Kom je een patriarch tegen, dood de patriarch. Kom je een arhat tegen, dood de arhat. Kom je je ouders tegen, dood je ouders. Kom je je familie tegen, dood je familie. Alleen als er niemand over je schouders meekijkt, zul je de zaken helder zien. Alleen door je van alles en iedereen onafhankelijk te maken, kun je bevrijding vinden.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op 34: Dood de Boeddha

  1. Sjoerd schreef:

    Yes! ! !

Menu