“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Dertigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Spoorzoekers, de ware mens heeft geen gestalte, de ware leer geen inhoud. Wat jullie ook bedenken aan theorieën, rijtjes, modellen of beelden, het zijn allemaal voorstellingen van de geest. Voorstellingen van voorstellingen. Voorstellingen van voorstellingen van voorstellingen. Speculaties over speculaties over speculaties. Wie klei probeert te pakken, zal zijn eigen handafdruk vinden.

Een ware boeddha wil niets te maken hebben met boeddha’s. Hij wil niets te maken hebben met bodhisattva’s. Hij wil niets te maken hebben met arhats. Hij maakt zich niet sappel om de geneugten van deze wereld of van welke wereld ook. Mochten hemel en aarde van plaats verwisselen, hij zou er geen traan om laten. Mochten de boeddha’s uit alle tien richtingen aan hem verschijnen, hij zou zich er geen moment over verheugen. Mocht de grond onder hem openscheuren en de hel der hellen op hem afsnellen, hij zou niet eens met zijn ogen knipperen. Hoe dat kan?

Doordat het alleen maar namen zijn. Waar je ook zoekt, vinden zul je ze niet. De drie rijken bestaan alleen maar in je geest. De tienduizend dingen bestaan alleen maar in je geest. De ware boeddha bestaat alleen maar in je geest. De geest zelf bestaat alleen maar in je geest. Ook deze woorden zijn er zo geweest.

“Hoe wou je ze plukken,
IJsbloemen op het raam?”

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu