“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Negentwintigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Ik heb het vaak horen fluisteren: “Een boeddha heeft zes bovennatuurlijke krachten. Hoe wonderlijk.”

Wegdromers, maak jezelf niets wijs. Goden, duivels, engelen, feeën en tovenaars hebben allemaal bovennatuurlijke krachten. Zijn zij daarom boeddha’s? Toen Asura tegen Indra vocht, bracht hij zijn hele leger van vierentachtigduizend zielen in veiligheid in de haarwortel van een lotusplant. Maakt dat hem een wijze? Bovennatuurlijke krachten zijn al net zo leeg als natuurlijke krachten. Om over bovennatuurlijk krachtpatsers nog maar te zwijgen.

Dit zijn niet de zes bovennatuurlijke krachten van een boeddha, die beelden ziet maar zich er niet door laat beetnemen, die klanken hoort maar zich er niet door laat beetnemen, die geuren ruikt maar zich er niet door laat beetnemen, die smaken proeft maar zich er niet door laat beetnemen, die dingen voelt maar zich er niet door laat beetnemen, die gedachten denkt maar zich er niet door laat beetnemen, ook niet door deze. Waarom niet?

Wie beseft dat deze zes – kleur, klank, geur, smaak, gevoel en gedachte – allemaal even leeg zijn, blijft er steeds vrij van. Hoewel hij ervan doordrenkt is, verdrinkt hij er niet in. Hij zou niet kunnen. Voor hem zijn ze als een pierenbadje: ze hebben hun diepte verloren. Meer heeft zijn ‘bovennatuurlijke kracht’ niet om het lijf.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu