“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Zesentwintigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Een monnik zei: “Wat kunt u ons vertellen over de toestand waarin “geest en Geest niet verschillen”?

Meester Linji zei: Door die vraag te stellen, zadel je jezelf op met een geest en een Geest en allerlei nieuwe vragen. “Wat zijn de overeenkomsten tussen de geest en de Geest?” “Wat zijn de verschillen tussen de geest en de Geest?” “Wat zijn de verbanden tussen de geest en de Geest?”, “Hoe kom je van de geest tot de Geest?” “Hoe voorkom je dat je terugvalt van de Geest in de geest?”

Broedgasten, opgelet. Alle dingen in deze wereld en in alle volgende zijn leeg. Het zijn windeieren. Zoek naar hun wezen en je vindt het niet. Zoek naar hun verschijningsvorm en je vindt hem niet. Zoek naar hun grenzen en je vindt ze niet. Het zijn alleen maar namen en die namen zijn op hun beurt leeg, en die leegte is op zijn beurt leeg. Leeg als de frase “Alle dingen in deze wereld en in alle volgende zijn leeg.”

Hoe is het toch mogelijk dat iemand zonder meer in loze namen gelooft. Hoe haal je het in je hoofd. Als er al iets bestaat, dan afhankelijk. Ik heb het niet alleen over de gewone dingen, maar net zo goed over ‘verlichting’, ‘nirvana’, ‘verlossing’, het ‘drievoudige lichaam’, ‘afhankelijk bestaan’, ‘object’ en ‘subject’, ‘wereld’ en ‘geest’, ‘bodhisattvaschap’ en ‘boeddhanatuur’. Wie zoekt er nou onafhankelijkheid in afhankelijkheden? De Boeddha is een fantoom. De patriarchen zijn dood. Zelfs de groeten kun je ze niet meer doen. De ‘Drie Voertuigen’ en de ‘Twaalf Afdelingen van het Onderricht’ – je kunt er niet eens je reet mee afvegen.

Zoek de Boeddha en je blijft geboeid. Zoek de patriarchen je blijft gebonden. Bevrijding? Stelletje papkindjes. Zie je eerst maar eens van je moeder te ontdoen.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op 26: Papkindjes

  1. Piet Nusteleijn schreef:

    Ben naar “niet weten.nl” gegaan. Prachtig site. Zoveel te
    weten over “niet weten”. Het is toch wonderlijk dat je uit je hoofd moet vallen om uit je hoofd te vallen. Zodra
    dat gebeurt wil je weer terug naar dat denken over ‘niet
    denken’. Wat een gekkigheid is het toch. Maar het is prachtig.

Menu