“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Vijfentwintigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Doelzoekers, overal hoor je mensen zeggen dat er een weg te gaan is, een leer om te leren. Zeg eens, welke leer wil je leren, welke weg wil je gaan? Je zoekt een doel voor je zoektocht. Wat ontbreekt je op dit moment? Wat moet er zo nodig opgelapt worden? De jonge, onrijpe monnik die dit niet horen wil, jaagt liever spoken na. Het is nog besmettelijk ook. Hoor ze toch eens babbelen: “Slechts door principe en praktijk te integreren en voortdurend beducht te zijn voor de drie karma’s, kan de boeddhanatuur worden gerealiseerd.” Dat geloof je toch niet? Wat een kapsones.

Een van onze illustere voorgangers heeft gezegd:

“Kom je iemand tegen die de Weg kent,
Spreek geen moment over de Weg.”

Belangrijker nog:

“Probeert iemand de Weg te gaan, dan is hij zeker versperd
En tienduizend gidsen kunnen hem niet gidsen
Maar als het zwaard der wijsheid flitst, is de weg vrij
En kan het duistere licht ongehinderd stralen.”

Doelzoeker, je zoekt een doel voor je zoektocht. Je zoekt de bril op je neus. Jij die hier naar mijn kletspraat staan te luisteren, bent reeds het licht dat alles doorziet. Het ontbreekt je aan niets. Geloof niets en je zult in niets verschillen van de patriarch. Geloof iets en wezen en verschijningsvorm zullen uiteen splijten als hemel en aarde. Geloof je dat? Het is allemaal zo simpel. “De gewone geest is de Weg”. Jouw geest is geen andere dan de weetnietgeest. Waarin zou de ene weetnietgeest moeten verschillen van de andere? Nou? Ik zou het ook niet weten. Voor jullie staat de levende aartsvader. Voor mij staan de levende aartsvaders.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu