“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Vierentwintigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Blindgangers, jullie trekken de dode woorden uit de dode monden van de oude meesteroplichters en zien ze aan voor de weg zelf. Je denkt:

Deze wijze heren zijn niet te vreten.
Hoe zou ik mij met hen kunnen meten?

Je hele leven hou je vast aan dit soort vooroordelen. Trillend van ontzag kus je hun voeten en lik je hun hielen. Je houdt angstvallig je stomme kop, en als je je mond toch een keer voelt opengaan, smoor je hem subiet in zo’n boeddhistische ster uit het bruine verleden. Alles liever dan onjuist spreken. Hoe zit het met onjuist zwijgen?

Blindgangers, alleen die schijt hebben aan de boeddha’s zijn boeddha’s. Alleen die schijt hebben aan de patriarchen zijn boeddha’s. Alleen die schijt hebben aan goed en fout zijn boeddha’s. Alleen die schijt hebben aan het onderricht van de tripitaka zijn boeddha’s. Alleen die schijt hebben aan de vromen en de braven en de ijverigen zijn boeddha’s. Alleen die schijt hebben aan de schijthebbers zijn boeddha’s; alleen die niets geloven en zich door niemand gek laten maken.

Als ik terugblik op mijn laatste twaalf jaar, op zoek naar iets dat mijn karma vergroot zou hebben of zelf als karma aangemerkt zou kunnen worden, dan kan ik niets vinden. Geen sikkepit. Toch heb ik nooit een blad voor de mond genomen. Vergelijk dat maar eens met zo’n chan-kwezel die knikkend en buigend en trillend als een rietje door het leven gaat opdat ze hem zijn tempeltje en zijn naampje en zijn natje en zijn droogje niet zullen afnemen.

In het verleden heeft nooit enige baanbrekende boeddha de instemming of steun van zijn tijdgenoten gekregen. Niemand die hem serieus nam. Niemand die het voor hem opnam. Eerst nadat hij verdreven of overleden was, kon men de boeddha in hem zien, zo fel straalde het licht van zijn doorzicht. Het kon hem allemaal niets schelen. Wat moest hij met erkenning? Wat heeft een wolf te vrezen van een schaap?

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu