“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Tweeëntwintigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Tegenwoordig denkt iedereen dat er iets te beoefenen valt. Nou en of: oefeningen. Maar waarvoor? Je roept: “De zes perfecties en de tienduizend deugden dienen onophoudelijk gepraktiseerd te worden.” O ja? Dacht je dat er wat te halen viel? Nou en of: karma. Dat is wat er te halen valt. Oefening baart karma. Karma baart oefening. Zo blijf je aan de gang.

Zoek de boeddha en betaal de prijs. Zoek de dharma en betaal de prijs. Zoek de boeddha en de dharma en bezoek de hel. Lees de soetra’s en betaal de prijs. Bestudeer de leer en betaal de prijs. Zoek en lees en leer tot het ettert als een zweer.

Wat is het dat de boeddha’s en de patriarchen onderscheidt? Ze hebben niets meer te doen. Ze hebben niets meer te laten. Ze zijn van god los en van onthechting onthecht. Ze kennen geen boeddha, ze lusten geen dharma en ze verzamelen geen karma. De hemel kan ze gestolen worden en zo mijden ze de hel. Ze mijden de hel niet en vinden zo hun weg.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op 22: Dharmakarma

  1. Sjoerd schreef:

    !

Menu