“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Eenentwintigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Een monnik zei: Wat is “het Land van de Drie Ogen?”

Meester Linji zei: Als wij het land van het mysterie binnengaan, dragen we het kleed van niet-weten en prediken als de dharmakaya boeddha. Als we het land van non-dualiteit binnengaan, dragen we het kleed van on-verschilligheid en prediken we als de sabhogakaya boeddha. Als we het land van de verlossing binnengaan, dragen we het kleed van helderheid en prediken als de nirmakayaboeddha. En als we geen kleed dragen?

Volgens de meesteroplichters van de soetra’s en de sastra’s moeten we de dharmakaya beschouwen als substantieel en de sabhogakaya en de nirmakaya als functioneel. Maar

“De drie lichamen zijn afhankelijk van woorden.
De drie landen zijn afhankelijk van de drie lichamen.”

In wezen zijn de landen van de drie ogen zonder wezen. Ze zijn leeg. Zo leeg als de drie lichamen. Zo leeg als de drie ogen. Zo leeg als de leegte. Zo leeg als de leegte van de leegte.

Wat mij betreft kunnen jullie het allemaal vergeten. Er kan geen twijfel over bestaan dat de dharma-ogen en de dharmalichamen en de dharmalanden verzinsels zijn. Gimmicks voor goochelaars. Doornen voor rozen. Verhaaltjes voor het slapen gaan. Wat voor soep denken jullie nog uit die leeggezogen mergpijpen te kunnen trekken?

Buiten de geest om is er geen leer. Erbinnen valt niets te winnen. Wat nu?

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu