“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Twintigste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Wegwuivers, als je volgens de leer wilt leven, doe het dan ook helemaal. Wie een lege emmer wil wezen, moet tot de bodem gaan. Wie een lege emmer wil zijn, moet de bodem eruit slaan. Geen half werk. Geloof niets of niemand. Maak je niet gek. Giet je emmer leeg en alles valt vanzelf op zijn plek.

Wie er ook aan het woord is, lekker laten leuteren. Zonder uitzondering, ook niet voor mij. Zodra je iets gelooft, slaat je geest op hol en is er geen houden meer aan. Zelfs een bodhisattva is hier niet immuun voor. Wie gelooft, is gezien. Geloof je gedachten niet, deze ook niet, en zoek het niet buiten jezelf. Hou alles tegen het licht en je zult het direct doorzien. Meer valt er niet te zien.

Zodra de geringste gedachte in je geest postvat, ontstaan hemel en aarde, de tienduizend dingen, oorzaak en gevolg, dood en wedergeboorte. Wat heb je eraan. Laat toch gaan, en alles gaat vanzelf. Vanzelf ga je het zuivere binnen, vanzelf het onzuivere, vanzelf de Toren van Maitreya, vanzelf het Land van de Drie Ogen. Vanzelf zie je alles, vanzelf doorzie je alles, vanzelf zie je overal alleen nog maar lege namen.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu