“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Zestiende van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Een monnik zei: Wat betekent “de vier elementen zijn vormloos”?

Meester Linji zei: Eén moment van goedgelovigheid in een gedachte en je zit vast in de aarde. Eén moment van gehechtheid aan een gedachte en je verdrinkt in het water. Eén moment van boosheid om een gedachte en je verbrandt in het vuur. Eén moment van vreugde om een gedachte en je waait mee met de wind.

Heb je dit eenmaal door dan zul je nooit meer een speelbal van je gedachten zijn. Je zult vrijelijk van oost naar west springen, van zuid naar noord, van onder naar boven, van de rand naar het midden en vice versa. Je zult over het water lopen als op het land. Je zult door het land zwemmen als in water. Je zult vuur inademen als lucht. Je zult je aan de lucht warmen als aan vuur.

Geloof je dit? Dan zit je vast in de aarde. Dan verdrink je in het water. Dan verbrandt je in het vuur. Dan waai je mee met de wind. Waarom? Omdat de vier elementen illusies zijn, leeg als je dromen. Waterlopers, degene die hier nu naar mijn kletspraat staat te luisteren, bestaat net zomin uit elementen als de elementen. Hij speelt ermee als met zichzelf, of zij met hem. Heb je dit door dan zul je nooit meer een speelbal van je gedachten zijn.

Geloof je dat?

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op 16: Elementair

  1. marco schreef:

    Goeiedag…

Menu