“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Veertiende van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Leerlingen zijn hopeloos. Omdat ze in namen en frasen zoals ‘aards’ en ‘heilig’ geloven, is hun dharma-oog blind en doorzien ze niets. Neem nou de Twaalf Afdelingen van het Onderricht – wat een flauwekul.

Maar leerlingen geloven erin. Ze vormen meningen en worden ervan afhankelijk. Ze geloven in de dingen die ze zien, in oorzaak en gevolg, in geboorte en dood, in mensen en goden, in samsara en nirwana. Zo blijven ze een speelbal van hun gedachten.

Wil je vrij zijn om je aan en uit te kleden, om te gaan en te staan, om te leven en te sterven? Erken dan nu de nitwit die hier naar mijn kletspraatje staat te luisteren. Die geen vorm heeft en geen leegte, geen wortels en geen bladeren, geen bron en geen monding, geen weg en geen verblijfplaats. Hij valt, maar nooit te pletter. Hij stinkt, maar nergens in. Hij spoort, maar laat geen sporen na. Jaag hem na en je jaagt hem weg. Vind hem door hem niet te zoeken. Ken hem door hem niet te kennen. Wees hem door hem niet te zijn.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu