“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Dertiende van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Een monnik zei: Wat is het juiste doorzicht?

Meester Linji zei: Je hoeft alleen maar het aardse én het heilige binnen te gaan, het zuivere én het onzuivere, het land van de Boeddha, de Toren van Maitreya, het dharmarijk van Vairocana en alle landen waar dan ook, die ontstaan, bestaan, vergaan en verdwijnen. Kan niet missen.

De Boeddha verscheen in de wereld, gaf een slinger aan het dharmawiel en ging nirvana binnen. Toch heeft hij geen spoor nagelaten. Niet van zijn geboorte en niet van zijn dood. Al zoek je tot je een ons weegt. Nadat je alle landen aan deze en gene zijde hebt doorkruist, kom je onvermijdelijk in het gat van de weetnietgeest terecht. Daar zie je dat alle dingen en leringen door en door leeg zijn. Onvindbaar.

Er is alleen de ledigganger die nergens op steunt, die hier nu naar mijn kletspraatje staat te luisteren – hijzelf is de moeder aller boeddha’s. Zo simpel is het: boeddha’s ontstaan uit ongeloof. Geloof niets, dit ook niet, en je hoeft geen boeddha meer te worden. Dat is het juiste doorzicht.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu