“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Negende van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Leerlingen van tegenwoordig weten niets van de leer. Het zijn net schapen, die opvreten wat je ze voor de neus houdt. Overal zien ze meesters en slaven, gastheren en gasten, goede motieven en slechte. Nesthoppers die zichzelf voor nestvlieders houden. Ze zijn vooral op zoek naar verstrooiing.

Nestvlieders wonen nergens. Niet in de Boeddha, niet in Mara, niet in onthechting, niet in gehechtheid, niet in de vorm, niet in de leegte, niet in het goede, niet in het kwade, niet in het ware, niet in het valse, niet in het wereldse, niet in het heilige. Daarom heten ze nestvlieders. Maar wie van Mara naar Boeddha overloopt, van gehechtheid naar onthechting, van de vorm naar de leegte, van het kwade naar het goede, van het valse naar het ware, van het wereldse naar het heilige, verruilt alleen maar het ene nest voor het andere. Hij stapelt schuld op schuld.

Veronderstel nu eens dat er zoiets was als Boeddha-Mara, ondeelbaar verenigd als een mengsel van melk en water. Leerlingen van tegenwoordig willen alleen de melk drinken en het water laten staan, maar de ware nestvlieder zou Mara en Boeddha met precies evenveel egards behandelen. Hij zou het verschil niet proeven.

“Als je het heilige liefhebt en het aardse haat,
zul je verdrinken in de zee van geboorte en dood.”

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu