“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Zevende van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Dwaalgasten, als ik, een eenvoudige bergmonnik, onderricht geef, wat onderricht ik dan? De lege leer van de weetnietgeest, die geen weet heeft van aards en heilig, niet van bevlekt en onbevlekt, niet van vergankelijk en onvergankelijk. Zo min als aards en heilig, bevlekt en onbevlekt, vergankelijk en onvergankelijk weet hebben van de weetnietgeest. Ze kennen hem niet, hij kent hen niet, maar doorziet ze niettemin. De weetnietgeest – dat is kijken zonder kopen; denken zonder geloven; proeven zonder slikken; voelen zonder vatten. Meer komt er niet bij kijken.

Dwaalgasten, de manier waarop ik onderricht geef, is uniek. Stel dat Manjusri en Samantabhadra hun lichamelijke vorm aannemen en hier voor me verschijnen om me vragen te stellen over de leer. Zodra ze hun mond opendoen: “Eerwaarde, wat…”, heb ik hen al doorzien. Zodra een dwaalgast zijn mond opendoet: “Eerwaarde, wat…”, heb ik hem al doorzien. Hoe dat mogelijk is? Uiterlijk maak ik geen onderscheid tussen werelds en heilig; innerlijk verwijl ik niet in het absolute. Ik ken zekerheid noch twijfel en kijk overal dwars doorheen.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op 07: Ongekend

  1. Utamwara schreef:

    Waar vind ik dat schitterend boekje van Hans van Dam?

Menu