“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Zesde van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Teengangers, jullie moeten je uiterste best doen om doorzicht te verkrijgen. Sta pal. Laat je niet inblikken door die schoolfrikken. Wie nergens heen hoeft, is reeds aangekomen. Al die ambities – het houdt alleen maar op. Is gewoon al niet te gek? Maar nee hoor, je moet weer zo nodig op jacht naar groot wild. Nou, het enige wat je zult vinden zijn kleine wildpaadjes. Van al die andere jagers op groot wild.

Je blijft maar naar de boeddha zoeken, maar de boeddha is een woord. Kijk maar in het woordenboek. Als je al niet weet wat je zoekt, hoe moet je het dan ooit vinden? Teengangers, de boeddha’s en patriarchen uit de drie tijden en de tien richtingen zijn geen doel op zich. Ze wijzen alleen maar de weg naar de leer. Vind de leer en sla hem neer, keer op keer. Anders blijf je achter de feiten aan hollen.

Welke leer heb ik het over? De leer van de weetnietgeest. De weetnietgeest kent geen vorm en geen leegte. Je vind hem overal en nergens. Je ziet hem door hem niet te zien. Je vangt hem door hem vrij te laten. Niet door hem te begraven onder namen en frasen. Ook niet door hem ‘hem’ te noemen, of ‘de weetnietgeest’.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op 06: Uitgeleerd

  1. wv schreef:

    Het echte weten, de wijsheid, is dus een kwestie van niet-weten, van het afleren van van anderen overgenomen kennis.

    Een van de vele paradoxen in het boeddhisme (en in het leven).

    Desalnietemin om iets af te kunnen leren moet je eerst iets geleerd hebben, anders verblijf je in de onwetendheid van de pasgeboren baby en niet in de bewuste onwetendheid van de wijze.

Menu