“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Vijfde van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Een echte padvinder doet niet moeilijk. Hij neemt de dingen zoals ze zijn en handelt naar omstandigheden. Hij loopt als hij zin heeft, gaat zitten als hij moe is. Hij steekt een vuurtje aan of dooft het. Hij legt knopen en haalt ze uit, en maakt zich geen moment druk over zijn boeddhanatuur. Waarom niet?

“Zoek het einde van het lijden om te lijden.
Zoek de Boeddha en je raakt de Boeddha kwijt.”

Padvinders, jullie tijd is kostbaar. Waarom studeren, speculeren, praktiseren en mediteren? Wat moet je met een boeddha, wat moet je met een patriarch, wat moet je met een leraar? Zijn ouders al niet erg genoeg?

Laat die kaalgeschoren schoolfrikken toch kletsen. Ze weten van boven niet dat ze van onderen afgaan. Ze zien overal spoken en spikken. Ze wijzen naar het oosten en reppen van het westen. Ze hebben liever zonneschijn, ze hebben liever regen, het ene is een vloek, het andere een zegen. Hun hoofd zit vol stinkende stront, hun mond is een babbelende kont, hun hart is een bloedende wond. Lijkt jullie dat gezond?

Padvinders, haal je niets in je hoofd. Zoek het niet buiten jezelf. Zoek niet de stok in je hand.  Zoek het niet in jezelf. Zoek niet. Keer in tot het licht dat alles doorziet.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu