“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Tweede van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Voorbijgangers,

“Deze wereld biedt evenveel rust
Als een brandend huis”

Hoeveel tijd is je nog gegund? Magere Hein kan ieder moment toeslaan. Ook hij weet geen onderscheid te maken. Niet tussen hoog en laag, niet tussen jong en oud.

Als je niet wilt verschillen van de Boeddha, zoek het dan niet langer buiten jezelf. Het onzichtbare licht dat iedere gedachte doorziet – dit is de ‘dharmakaya boeddha’ in je eigen geest. Het oogverblindende licht dat iedere gedachte doorziet – dit is de ‘sambhogakaya boeddha’ in je eigen geest. Het verzengende licht dat iedere gedachte doorziet – dit is de ‘nirmanakaya boeddha’ in je eigen geest. Jij die hier met je eigen oren naar mijn kletspraat staat te luisteren, bent zelf het drievoudige lichaam. Zolang je tenminste niet als een kip zonder kop rondrent op zoek naar je drievoudige lichaam.

Voorbijgangers, volgens de onovertroffen meesters van de soetra’s en de sastra’s zou het drievoudige boeddhalichaam het allerhoogste zijn. Laat je niets wijsmaken. Het is louter beeldspraak. Een drievoudige instinker. De trikaya is drie keer niks. Net als het ‘licht dat iedere gedachte doorziet’.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu