“Laat je niet gek maken door die oude gekken”, zei de oude gek. Door wie laat jij je gek maken? Eerste van een serie van zestig monologen van Linji.

 

Meester Linji zei: Wie de leer bestudeert, moet tussen de regels door lezen. Met het juiste doorzicht zul je alle klippen als vanzelf omzeilen. Niet aan de grond lopen, daar komt het op aan. Je hoeft nergens heen. De zee is overal.

Wedergangers, onze nijvere voorvaderen hadden elk hun eigen kijk op het rijk. Wat mij betreft, ik volsta ermee te zeggen dat je niemand moet geloven. Wat valt er nog te wikken als dat eenmaal helder is?

Leerlingen van tegenwoordig zijn niet te houden. Ze rennen overal achteraan, waaien met alle winden mee. Stelletje lichtgelovigen. Komen jullie soms iets te kort?

Het enige verschil tussen jou en de Boeddha is je rusteloos zoekende grijpgeest. Wil je weten wie de Boeddha is? Niemand anders dan degene die hier nu voor me staat te luisteren naar mijn kletspraat. Maar je hebt je wijs laten maken dat je het buiten jezelf moet zoeken. Dat er iets te vinden valt. Nou, het enige wat je zult vinden, is gestolde woorden, nooit de levende geest van de boeddha zelf. Vergis je niet, wederganger. Zie je het nu niet, dan zie je het nooit, in geen duizend levens. Balkend en loeiend zul je jezelf keer op keer aantreffen in de baarmoeders van ezels en runderen.

Wedergangers, wij zijn allen boeddha’s. Wat valt er te zoeken? Voor niks komt de zon op, voor niks gaat hij onder. Wie het zo bekijkt, heeft het goed bekeken.

 

Deze tekst maakt deel uit van Niet te geloven! De Linji-lu.

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu