Kan het zijn dat ik in tijd sneller verouder dan mijn vriendinnen die jonger zijn? Ik begrijp dat u mijn vraag niet begrijpt. Het zit zo: ik heb twee vriendinnen die zeventien jaar jonger zijn. Nee, geen ongewenst gedoe, want ze zijn ook al een beetje op leeftijd, zijn niet piepjong meer. Mijn leeftijd in jaren vliegt voorbij, de verjaardagen volgen elkaar in snel tempo op. Als ik echter naar het voortschrijden van hun leeftijdsjaren kijk, gaan die in mijn beleving veel langzamer. In een kalm tempo worden ze weer een jaar ouder. Ik heb het nooit aan hen gevraagd, dat is mijn waarneming. Ze verouderen langzamer dan ik. Komt het omdat ik ouder ben, dat een jaar slechts een klein deel is van mijn al lange leven? Misschien beleven zij het voortschrijden der jaren ook als gehaast. Ik zal het ze niet vragen. Wat is tijd?

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Categorieën: Columns en Joop Hoek Tags: tijd en verouderen 

1 reactie op Het jaar 2017 – de honderdentiende dag- versneld verouderen

  1. p.klene schreef:

    Onze subjectieve ervaring is inderdaad dat de tijd ongelofelijk snel gaat zodra je voorbij de 60 jaar bent, troost je, ik ben binnen een jaar 70 en de tijd gaat nog sneller dan voorheen. Je lijf wordt wat strammer, dat van mij voelt als van een 80 jarige en je wil nog zo veel doen.
    Eigenlijk doen we nog steeds heel veel, maar het is belangrijk je doelenlijstje te resetten en op je krent te gaan zitten als je lijf aangeeft dat je moe bent. Succes!

Menu