Chef stuurt een bericht vanuit zijn onderduikadres op de Veluwe, waar hij uit handen blijft van Dik Brodder, die Nederland bezet houdt en al tienduizenden mensen heeft laten arresteren met gebruikmaking van Facebook, waarop burgers hun hele hebben en houwen met elkaar delen.

Chef schrijft: Weten jullie al dat Facebook kunstmatige intelligentie wil gebruiken bij het opsporen van berichten, foto’s en video’s die tegen de regels zijn. Mark Zuckerberg schetst in een stuk op Facebook de toekomst van het netwerk dat hem tot miljardair heeft gemaakt.

Volgens de oprichter van Facebook kan kunstmatige intelligentie, die zelfstandig aan de hand van een serie kenmerken foto’s en video’s doorzoekt, helpen bij onder meer het opsporen van treiteraars of zelfmoorden die live op het platform worden getoond. Zo’n systeem kan de immense hoeveelheid data snel doorzoeken. Zuckerberg erkent dat met 1,8 miljard maandelijkse gebruikers één gezamenlijke lijst met regels – die dus wereldwijd geldt – niet meer werkt. Hij wil gebruik gaan maken van regels die meer lokaal gelden of van iemands persoonlijke voorkeur getuigen.

Chef moest het kort houden, zei hij, omdat al het mailverkeer in Nederland inmiddels door Dik Brodder wordt getapt. Maar hij waarschuwt: Dat ziekmakende berichten en beelden niet meer door Facebook worden verspreid vindt hij vanzelfsprekend. Dat zou de norm moeten zijn.  Dat nepnieuws niet meer wordt doorgegeven ook. Maar hij vreest dat die kunstmatige intelligentie van de heer Z. een bijpassend doel heeft, namelijk nog meer te weten komen over de burgers die zich in de hel van Facebook begeven. Hun persoonlijke voorkeuren. Chef zegt: de enige oplossing om een eind te maken aan deze ongewilde en ongewenste inmenging in de privacy van mensen is Facebook helemaal op te heffen. Weg met Facebook.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Categorieën: Columns en Joop Hoek Tags: Facebook en kunstmatige intelligentie 

1 reactie op Het jaar 2017 – de achtenveertigste dag – kunstmatig intelligent

  1. G.J. Smeets schreef:

    Hé, dit is lobby voor de Piratenpartij door Chef-op-de-Veluwe under cover van ‘Joop Ha Hoek’.

    Ach Joop, je hackers zouden niet het Parlement in moeten willen, ze kunnen zich beter concentreren op waar ze goed in zijn: hacken. Facebook is een vette prooi voor ze.

Menu