Mijn in het buitenland wonende vriendin maakte mij erop attent. In haar tuin waar eksters worstelen met woudduiven, spechten met mussen bevriend zijn, eekhoorns over het gras rennen, is geen koolmees meer te zien. De nestkasjes waar een week geleden nog vogelgeklets te horen was, zijn doodstil.

Het zijn mensen die de koolmeesjes uitmoorden, er vindt een heuse mezocide plaats. Die mensen hebben buxushagen in de tuin, van die afschuwelijke plantjes die je zelfs niet op je begrafenis aangeboden wilt krijgen. In die hagen en vrijstaande struikjes zitten vraatzuchtige rupsen die die struikjes kaalvreten. De rupsen worden met gif doodgespoten. Vader en moeder koolmees nemen die vergiftigde rupsen mee naar het nest en voeden daarmee de jongen. Vogelkinderen dood en ook pa en ma leggen het loodje.

Ze moeten de buxus verbieden en ook die lui die gif spuiten.

Ook in Nederland is een enorme koolmeessterfte geconstateerd.

Mijn koolmezen leven nog, ik heb geen buxus. Ik wil geen buxus. Ik wil mezen.

Moedig voorwaarts|

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Columns, Dierenwelzijn, Geluk, Gezondheid, Joop Hoek, Milieu, Natuur
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 141 – mezocide

 1. Gerry Verbeek schreef:

  Misschien belastingheffen op evergreens – als ontmoedigingsbeleid in de aanschaf?
  Een ‘evergreentax’.
  Daar valt dan wel ook de Kerstboom onder. Die is dan meteen duurder in de aanschaf.
  Dat laatste is het mij dan wel waard indien dit de koolmees gaat beschermen tegen uitroei.
  Vanuit de belastingopbrengst dan verder gedacht geld reserveren voor een
  ‘verwijderbonus’ voor de buxus. Dat kan wellicht ook nog wat opleveren

  Gerry

Menu