Het ‘bezoekseizoen’ is voorbij. We gaan de hete tijd in en die wordt door de meeste noorderlingen (terecht) gemeden. We zijn benieuwd wat het weer gaat doen: al weken lang is het ‘s middags boven de 35 graden. Betekent dat een heet seizoen met temperaturen boven de 40 graden? We wachten het maar af. ‘s Morgens vroeg het fysieke werk, ‘s middags voor pampus liggen met een natte doek om en de ventilator aan; dat werkt goed als verkoeling.

In de afgelopen maanden hebben we verschillende vrienden uit Nederland op bezoek gehad. Wat we van iedereen hoorden is, dat deze blog weliswaar een goed beeld geeft van het leven hier, maar dat men toch geen totaalbeeld had van hoe de bouw van Baan Din, ons huisje, in zijn werk is gegaan. Vandaar dat maar eens een selectie van de bouwfoto’s in een presentatie heb gezet en voorzien van bijschriften.

Mieke Kupers en haar echtgenoot François la Poutré wonen sinds januari 2017 in Thailand. Ze schrijven over zaken die hun aan het hart gaan en of op hun pad komen. Het paar woont in een klein, zelf van bamboe, klei, leem en zand gebouwd huisje in Noord Thailand.

Categorieën: Columns
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op Op weg naar Thailand – Bouw Baan Din in Beeld

 1. Jacob van Keulen schreef:

  Mooi filmpje maar de muziek vond ik er nirt zo bij passen. Had iets meer exotisch/meditatiefs gemogen,Practig resultaat!

  • G.J. Smeets schreef:

   Ja, mooie foto rapportage en mooi resultaat. Eerlijk gezegd vond ik het kabbelende bluesnummer erbij wel degelijk meditatief en voor de Thaise omgeving behoorlijk exotisch.

 2. Daishin schreef:

  Leuk gemaakt dat huis met leem en zandzakken. Leem is een goede isolatie.
  Alleen snap ik niet goed dat je op een plek waar het 40 gr kan worden onder het metalen dak niet isoleert. Daardoor wordt het heel warm in je huis. Maar misschien heb ik wat gemist.

  • G.J. Smeets schreef:

   Wellicht dat je twee dingen mist. Het is een zadeldak met isolerende zolderruimte. En ten tweede: op plekken waar de lucht 35°C is en het ’s nachts nagenoeg niet afkoelt zijn alle muren na een paar weken fors opgewarmd. Het enige dat enigszins helpt is dubbele muren met spouw en de buitendeuren en de ramen dicht houden – maar dan nog.

 3. François la Poutré schreef:

  Leuk om wat reacties te zien. Onze verhalen worden blijkbaar gelezen hier. Wat betreft de muziek: smaken verschillen. Ik had er graag wat prachtige Isaan-soul van Rasmee onder willen zetten, maar die is niet rechtenvrij. Wat altijd kan is het geluid van de video uitzetten en je favoriete muziek erbij afspelen ;-)

  De keuze voor het dak (dat overigens niet van metaal is, maar van cementen golfplaten) is gemaakt omdat dat hier de gebruikelijke bouwwijze is. We hebben serieus overwogen om een bamboe dak te maken. Daar hebben we schitterende voorbeelden van gezien, maar we zouden er de zonnepanelen niet op kwijt kunnen. Bovendien is dat behoorlijk kwetsbaar omdat we hier geen enkele bescherming tegen de soms forse stormen hebben. Als we nog eens een gastenhuisje erbij bouwen zullen we dat risico misschien kunnen nemen, maar voor een permanente woning moet je soms wat meer praktische keuzes maken.

  Onder het dak is een open zolderruimte, waar de wind vrij doorheen blaast. Het plafond van de kamer (het huisje bestaat eigenlijk alleen uit een kamer van 4 x 5 meter en een open badkamer) bestaat uit twee lagen houten platen, met daar tussenin een isolerende laag. De warmte van het dak komt dus niet makkelijk binnen.

  In de muren zitten geen zandzakken, maar zakken gevuld met rijstkaf. Dat heeft als voordeel dat het – in tegenstelling tot zand – weinig weegt, geen vocht opneemt en een enorm isolerend vermogen heeft. Bovendien is het hier volop verkrijgbaar. Ik vraag me af of een spouwmuur beter zou isoleren. Iedereen die binnen komt zegt meteen “yen maak” (heel koel). Maar de echte hete tijd moet nog beginnen. Onze ervaringen daarmee komen ongetwijfeld nog aan de orde.

  Allemaal bedankt voor het meedenken.

Menu