Vanmorgen kwam de loodgieter om in de keuken een lekkende geavanceerde kraan te vervangen. Vroeg vannacht had ik het gootsteenkastje leeggeruimd, er stonden wel twintig flesjes en potjes in.

Goh, je hebt het kastje al leeggeruimd, zei de loodgieter verbaasd. Ja, dat heb ik vannacht gedaan, dat werkt wat makkelijker, zei ik.

Zonder dat ik er om vroeg dreunde de man zijn drukke werkschema op. Elke keer een kastje leegruimen: drie minuten. Zoveel klanten per dag, per week, per jaar, je zit makkelijk aan een week leegruimen, zei de loodgieter. En hij heeft het toch al zo druk.

Hij was klaar, de nieuwe kraan ziet er prachtig uit. Mijn baas wil graag weten of u tevreden bent over mijn werk en gedrag. De loodgieter hield mij een scherm voor waarop ik in een lijstje met 1 tot 10 zijn werk en gedrag kon waarderen. In alle gevallen gaf ik hem een tien. In het verleden honoreerde ik het werk van mijn garage met een acht, maar dat vond het hoofdkantoor van de garage aan de matige kant. Daarom geef ik nu iedereen die er om vraagt een tien. Maar de loodgieter had die ook werkelijk verdiend.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2018 – de twaalfde dag – leegruimen

 1. Michel Ball schreef:

  Jij krijgt van mij ook een 10
  voor je column in BD ook al zit
  er soms een stuk bij waarvan ik
  denk: Mwah! Daar staan immers
  tientallen uitstekende memo’s
  tegenover. Zou je ook eens iets
  kunnen schrijven over cursussen
  mediteren ?

Menu