• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Bietjes

B’eter – Bietjes

18 september 2021 door Jessica Hummel

bietjes Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Brede houterige schijf onderaan, waar je niks mee aan kunt vangen. Maar onder de oppervlakte schuilt er heel iets anders. Prachtig rood, van helder- tot dieprood. Malse sappigheid, maar toch enorm stevig. En als je ‘m doorsnijdt zie je het hart met ringen eromheen alsof het een boomstronk is. Maar dat is het niet. Het is een bietje. Zoet in de zomer, warm in de winter. Aards. Dat proef je ook. Hoe zacht je ze ook kookt, er blijft toch altijd iets van de hartkwaliteiten cirkelen in je mond. Rood, aards, sappig, stevig. Op bietjes kun je vertrouwen. En ze kunnen heel wat gekke combinaties aan. Het is een klein wonder om onder die onaantrekkelijke bruine schil vandaan een rode diamant te toveren. De biet beloont je er rijkelijk voor door onder alle omstandigheden te zijn zoals ‘ie is. En daar word je als koker best gelukkig van.

De zomerse kant van bietjes komt heel mooi naar voren in Salatat Schmandar, een bietensalade uit Libanon. Erbij een simpele linzen-rijstschotel met heerlijk knapperige uitjes, en als toetje zachte Turkse yoghurt met frisse zoetzure rode druivenstroop.

Libanese bietensalade

Libanese bietensalade

 

 

 

 

700 gr rode bieten
6 el citroensap
2 tenen knoflook
2 bosuitjes gesneden
olijfolie
peper en zout
peterselie
zwarte olijven

De bietjes ongeschild laten en helemaal onder water gezet een uur laten koken. Pel ze als ze nog warm zijn en in snij ze in plakjes. Doe het citroensap en de knoflook erover. Af laten koelen onder folie. Als ze koel zijn folie er af halen en bosuitjes, olijfolie, peper, zout en fijngesneden peterselie erdoor scheppen. Zwarte olijver er omheen leggen.

Moujadara (Libanese linzen-rijst schotel) met knapperige uitjes

1 kop bruine linzen, gewassen
1/4 kop olijfolie
1/2 ui, gesnipperd
1/2 kop basmati rijst
zout en peper
1 tl gemalen komijn

voor de uitjes
zonnebloemolie
4 el dunne uiringen (op het slierterige af)

Doe de linzen in een pan, doe er zoveel water bij dat ze royaal kopje onder staan en breng het water aan de kook. Kook de linzen 20 minuten, giet ze dan af. Laat ze staan.
Verhit de olijfolie in een hapjespan (met deksel), voeg de gesnipperde ui toe en fruit die. Voeg de rijst, gekookte linzen, zout, peper en komijn toe. Voeg net genoeg water toe om alles onder water te zetten. Deksel op de pan zetten, water aan de kook brengen, dan het vuur lager zetten en ongeveer 15 minuten laten koken. Af en toe doorroeren tijdens het koken. Als de rijst gaar is het mengsel in een schaal scheppen.

Nu ga je de uitjes maken.
Giet een laag olie van ongeveer 3 cm in een diepe pan. Goed verhitten en de uiringen hierin frituren tot ze goudbruin en knapperig zijn. Uit de pan scheppen en op het linzen-rijst mengsel leggen. Serveren.

Turkse yoghurt met rode druivenstroop en pistachenoten

yoghurt met druivenstroop en pistachenoten

 

 

 

 

1 beker Turkse roomyoghurt
1 glas rode druivensap
1/2 eetlepel suiker
100 gram gepelde pistachenoten

Het glas rode druivensap met de suiker tot gewenste stroperigheid in laten koken. De gepelde pistachenoten in een plastic zak doen en tot stukjes pletten met een deegroller. In kommetjes een paar eetlepels yoghurt scheppen, wat druivenstroop er over gieten en bestrooien met pistachenoten.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen.
Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk
opgegeten

B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

 

 

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: B'eter, bietjes, Jessica Hummel, kroten, Libanese bietensalade, recepten

Lees ook:

  1. B’eter – Bietjes
  2. B’eter – Bietjes
  3. B’eter – bloemkool
  4. B’eter – bloemkool

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

05 jan
Cursus Leven met Sterven
5 jan 23
30 jan
Wekelijkse Zen in Twente meditatie avond op maandag
30 jan 23
30 jan
Ecodhamma-reeks Onverschrokken
30 jan 23
31 jan
Boeddhisme en meditatie
31 jan 23
31 jan
Vipassana meditatie Rotterdam
31 jan 23
Rotterdam
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Erik Hoogcarspel – Een beter boeddhisme met fenomenologie

    gastauteur - 16 januari 2023

    De Boeddha heeft zich ook nooit 100.000 geboortes herinnerd. Als je een goede meditatie hebt dan kan het voorkomen dat er heel veel situaties van vroeger door je hoofd spelen. En dat zijn allemaal geboortes van een ik en de dood van een ik. Je ik is niks anders dan het volledig verwikkeld zijn in jouw situatie. En dat gebeurt ook in je meditatie.

    Periyar E.V. Ramasamy de hemelbestormer

    Kees Moerbeek - 15 januari 2023

    De maatschappelijke initiatieven van de zakenman Periyar maakten hem populair en zijn populariteit nam toe door zijn activiteiten in de lokale politiek. In 1919 sloot hij zich aan bij het Indian National Congress, maar verliet deze partij teleurgesteld in 1925, omdat volgens hem de partij alleen de belangen van de brahmanen diende. In 1925 richtte hij de Self-Respect Movement op en daarna de Vaikom Satyagraha. In datzelfde jaar ging hij zijn eigen politieke weg.

    De twee hersenhelften ondergaan een hiërarchie verwisseling

    Rob van Boven en Luuk Mur - 11 januari 2023

    Een vriendin brak haar voet op vier plaatsen en kwam thuis te zitten. Ze woont alleen en toen ze de thuiszorgmedewerkster vroeg een boterham te smeren voor haar, was het antwoord dat ze dit niet mocht doen volgens haar protocol.

    Paul Boersma – Meditatie en pijn

    Paul Boersma - 10 januari 2023

    We vermijden in het dagelijks leven het lijden door er instinctief omheen te gaan, of anders door het te negeren, er geen aandacht aan te schenken, het te onderdrukken. In het eerste geval gaat het om mogelijke toekomstige pijn, in het tweede om aanwezige pijn, waarbij het makkelijker is psychische dan lichamelijke pijn te negeren, en makkelijker om de pijn van anderen dan de eigen pijn te negeren. Vermijden en negeren: dit is de dierlijke kant van ons mens-zijn.

    Kan je jezelf dom leren?

    Rob van Boven en Luuk Mur - 5 januari 2023

    We hebben twee hersenhelften en deze hebben ieder een eigen manier om de wereld te begrijpen. De rechterhersenhelft (R.H.) beleeft de werkelijkheid rechtstreeks en de linkerhersenhelft (L.H.) maakt zich een voorstelling van de wereld en probeert vanuit die voorstelling de wereld te begrijpen. De wereldbekende psychiater en filosoof Iain McGilchrist* heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de (samen)werking van deze twee asymmetrische hersenhemisferen te onderzoeken.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Zeshin – Dukkha
    • Guy – De spirituele vriend (P. kalyanamitta)
    • Ludo – Onthouding
    • Ardan
    • De ingang van het non-dualisme is de uitgang van het non-dualisme

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens