• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter – Venkel

24 november 2019 door Jessica Hummel

venkelknol Je zou het niet zeggen maar venkel is familie van de wortel. Dat het een wat chique familielid lijkt komt natuurlijk door de prachtige vorm en kleur. Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof. Dat het een wat erg aanwezig familielid lijkt komt ook door de anijsachtige smaak. Daar voor verantwoordelijk is de stof trans anethole. Aan de ene kant een sterke smaak, aan de andere kant wel een smaak die ook bij grote concentraties plezierig blijft. Anethole is wel 13 keer zoeter dan suiker, en komt ook voor in anijszaad en steranijs. Maar zoals vaker bij familieleden heeft ook venkel een andere kant. Dat het niet alleen maar zoet smaakt is omdat het ook de citrusachtige stof limoneen bevat. Deze stof zit vooral in de frisgroene sprietjes, dus gooi deze niet weg maar snipper ze eens over een gerecht. Ook de grote uitsteeksels en wat hardere bladen hoeven niet weggegooid. Met wat bouillon kun je er een smakelijk licht soepje van trekken. En als extra verrassing heeft de venkel ook bruikbare zaadjes. Deze smaken wat warmer door de stof myristicine, en schijnen schimmelwerende kwaliteit te bezitten. Ook de pollen zou je kunnen oogsten en over je eten strooien voor een frisse toets. Een bruikbare plant, die venkel.

Doordat er al een hintje citrus in de smaak van venkel zit combineert deze prima met sinaasappel in een salade. Lekker erbij zijn gebakken vis of gebakken uiringen, en rijst met honing-mosterd saus. Als toetje sinaasappelpudding, omdat er toch al sinaasappels nodig waren voor de salade.

Venkelsalade

venkelsalade

 

 

 

 

2 knollen venkel
2 sinaasappels
1 handje van een pittige blad- of spruitgroente zoals rucola, tuinkers, shizo, mosterdkool, alfalfa
zwarte olijven optioneel, grana padano optioneel

dressing:
3 el citroensap
6 el olijfolie
zout en peper

Maak eerst de dressing.
Dan venkel ontdoen van uitsteeksels en schutbladeren (niet weggooien!), in heel dunne reepjes raspen met een groentenrasp. Dikkere repen zijn te stug om op te kauwen. Eventueel blancheren. Meng de venkel met de dressing.
Sinaasappel van schil ontdoen door de schil er af te snijden. Partjes kun je dan verder uit het wit snijden. Halveer ze als je ze te groot vindt, en meng ze door de venkel.
Was de rucola (of andere pittige groente) en schep die door het venkel-sinaasppelmensel. Eventueel in ringen gesneden zwarte olijf erdoor en wat geraspte grana padano er over.

Variatie: rucola vervangen door dungesneden zoete ui, wat walnoten roosteren in de koekenpan en door de salade doen.
De salade is zowel koud als lauwwarm lekker, warm hem voor dat laatste even door in een koekenpan.

Honing-mosterdsaus

2 eetlepels bloem
2 eetlepels boter
2 koppen melk
2 eetlepels grove mosterd (of franse als je van wat scherper houdt)
1 eetlepel honing

Maak een lichte roux van boter, bloem en melk: Boter in de pan laten smelten, bloem er snel door roeren, melk erbij doen, goed roeren met de garde tegen klontering.
Voeg mosterd en honig toe als de roux glad is. Goed blijven roeren en de saus aan de kook laten komen om te binden.

Sinaasappelpudding

sinaasappelpudding

 

 

 

 

1 flinke theelepel citroenrasp
1 eetlepel suiker
3 eetlepel smaizena
2 koppen sinaasappelsap (of andere citrusvruchten) (2 koppen = 6 sinaasappels)
snufje zout
1 eetlepel boter

Doe citroenrasp met suiker, maizena, sap en snufje zout in een steelpan.
Roer tot de maizena is opgelost.
Breng aan de kook, blijf roeren totdat het sap dik is geworden (na een paar minuten). Laat een minuutje doorkoken.
Haal de pan van het vuur en roer de boter er door. Een scheutje van een ander soort sap erdoor roeren (perzik, abrikoos, maracuja) is lekker, maar niet noodzakelijk.

Verdeel het sinaasappelmengsel over sapglazen of coupes en laat het 2 uur opstijven in de koelkast. Evt serveren met slagroom (of dot turkse yoghurt), stukje kletskop oid.
Je kunt de sinaasappelpudding is ook serveren als laagje op een kletskop.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto's is ook werkelijk opgegeten.

B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

 

 

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Voedsel Tags: B'eter, Jessica Hummel, recepten, venkel

Lees ook:

  1. B’eter – Venkel
  2. B’eter – bloemkool
  3. B’eter – Bietjes
  4. B’eter – bloemkool

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 15 april 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 17 april 2021
    Kum Nye Yoga Workshop – Lichaam en geest in balans online
  • 18 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 19 april 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 21 april 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Ekayano maggo – de kern van het pad naar zelfrealisatie

gastauteur - 25 maart 2021

Guy E. Dubois is auteur van verschillende werken over de leer van de Boeddha. Verder heeft hij verschillende vroeg-boeddhistische suttas vertaald vanuit het Pali naar het Nederlands en deze teksten becommentarieerd. Als yogi is hij volledig ongebonden t.o.v. elke boeddhistische stroming. Hij interpreteert de dhamma op een vrijgevochten manier. Al zijn boeken stelt hij gratis ter beschikking aan de lezers van het Boeddhistisch Dagblad

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Alleen militairen in Birma kunnen revolutie doen slagen
  • Nederland in actie voor de bij
  • Het zelfgekozen levenseinde
  • Niet-weten als passe-partout
  • Het jaar 2021 – dag 104 – klarinet

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens