• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Venkel

B’eter – Venkel

24 november 2019 door Jessica Hummel

venkelknol Je zou het niet zeggen maar venkel is familie van de wortel. Dat het een wat chique familielid lijkt komt natuurlijk door de prachtige vorm en kleur. Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof. Dat het een wat erg aanwezig familielid lijkt komt ook door de anijsachtige smaak. Daar voor verantwoordelijk is de stof trans anethole. Aan de ene kant een sterke smaak, aan de andere kant wel een smaak die ook bij grote concentraties plezierig blijft. Anethole is wel 13 keer zoeter dan suiker, en komt ook voor in anijszaad en steranijs. Maar zoals vaker bij familieleden heeft ook venkel een andere kant. Dat het niet alleen maar zoet smaakt is omdat het ook de citrusachtige stof limoneen bevat. Deze stof zit vooral in de frisgroene sprietjes, dus gooi deze niet weg maar snipper ze eens over een gerecht. Ook de grote uitsteeksels en wat hardere bladen hoeven niet weggegooid. Met wat bouillon kun je er een smakelijk licht soepje van trekken. En als extra verrassing heeft de venkel ook bruikbare zaadjes. Deze smaken wat warmer door de stof myristicine, en schijnen schimmelwerende kwaliteit te bezitten. Ook de pollen zou je kunnen oogsten en over je eten strooien voor een frisse toets. Een bruikbare plant, die venkel.

Doordat er al een hintje citrus in de smaak van venkel zit combineert deze prima met sinaasappel in een salade. Lekker erbij zijn gebakken vis of gebakken uiringen, en rijst met honing-mosterd saus. Als toetje sinaasappelpudding, omdat er toch al sinaasappels nodig waren voor de salade.

Venkelsalade

venkelsalade

 

 

 

 

2 knollen venkel
2 sinaasappels
1 handje van een pittige blad- of spruitgroente zoals rucola, tuinkers, shizo, mosterdkool, alfalfa
zwarte olijven optioneel, grana padano optioneel

dressing:
3 el citroensap
6 el olijfolie
zout en peper

Maak eerst de dressing.
Dan venkel ontdoen van uitsteeksels en schutbladeren (niet weggooien!), in heel dunne reepjes raspen met een groentenrasp. Dikkere repen zijn te stug om op te kauwen. Eventueel blancheren. Meng de venkel met de dressing.
Sinaasappel van schil ontdoen door de schil er af te snijden. Partjes kun je dan verder uit het wit snijden. Halveer ze als je ze te groot vindt, en meng ze door de venkel.
Was de rucola (of andere pittige groente) en schep die door het venkel-sinaasppelmensel. Eventueel in ringen gesneden zwarte olijf erdoor en wat geraspte grana padano er over.

Variatie: rucola vervangen door dungesneden zoete ui, wat walnoten roosteren in de koekenpan en door de salade doen.
De salade is zowel koud als lauwwarm lekker, warm hem voor dat laatste even door in een koekenpan.

Honing-mosterdsaus

2 eetlepels bloem
2 eetlepels boter
2 koppen melk
2 eetlepels grove mosterd (of franse als je van wat scherper houdt)
1 eetlepel honing

Maak een lichte roux van boter, bloem en melk: Boter in de pan laten smelten, bloem er snel door roeren, melk erbij doen, goed roeren met de garde tegen klontering.
Voeg mosterd en honig toe als de roux glad is. Goed blijven roeren en de saus aan de kook laten komen om te binden.

Sinaasappelpudding

sinaasappelpudding

 

 

 

 

1 flinke theelepel citroenrasp
1 eetlepel suiker
3 eetlepel smaizena
2 koppen sinaasappelsap (of andere citrusvruchten) (2 koppen = 6 sinaasappels)
snufje zout
1 eetlepel boter

Doe citroenrasp met suiker, maizena, sap en snufje zout in een steelpan.
Roer tot de maizena is opgelost.
Breng aan de kook, blijf roeren totdat het sap dik is geworden (na een paar minuten). Laat een minuutje doorkoken.
Haal de pan van het vuur en roer de boter er door. Een scheutje van een ander soort sap erdoor roeren (perzik, abrikoos, maracuja) is lekker, maar niet noodzakelijk.

Verdeel het sinaasappelmengsel over sapglazen of coupes en laat het 2 uur opstijven in de koelkast. Evt serveren met slagroom (of dot turkse yoghurt), stukje kletskop oid.
Je kunt de sinaasappelpudding is ook serveren als laagje op een kletskop.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto's is ook werkelijk opgegeten.

B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

 

 

 

 

 

Categorie: B'eter, Voedsel Tags: B'eter, Jessica Hummel, recepten, venkel

Lees ook:

  1. B’eter – Venkel
  2. B’eter – Venkel
  3. B’eter – Bietjes
  4. B’eter – bloemkool

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

16 nov
Oriëntatiebijeenkomst Lotus Team Project
16 nov 23
09 dec
Oriëntatiebijeenkomst Opleiding tot Kum Nye trainer
9 dec 23
10 dec
Meditatiedag “De vier verblijfplaatsen van het hart”
10 dec 23
10 dec
Tibet festival in Amsterdam
10 dec 23
10 dec
Medicijnboeddha ceremonie
10 dec 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Tolerantie: verbinding is alleen mogelijk met zelfkritiek

    Kees Moerbeek - 3 december 2023

    Ondanks het feit dat het begrip in de loop van de geschiedenis verschillende betekenissen kreeg, bleef de grondbetekenis herkenbaar. Kort en bondig noemt Schuyt tolerantie op bladzijde 8: ‘de onderdrukking van de neiging anderen te onderdrukken.’

    ‘Amerikaans centrum Heartwood organiseert eerste bijeenkomst van overlevenden misbruik door boeddhistische leraren’

    gastauteur - 27 november 2023

    'Het samenkomen liet ons stralen. Beloftes om elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. De hoop dat andere overlevenden zich bij onze gemeenschap kunnen aansluiten. Heartwood is de enige plek op het internet die ons samenbrengt. Onze adviesraad en medestanders staan in de frontlinie en bieden hun juridische expertise, academische bijdragen en zuurverdiende kennis aan om dit mogelijk te maken. Sommigen zullen zeggen dat we wandelende wonderen zijn. Daar zijn we het mee eens.’

    VrijdagZindag – anatomie van de zwervende kiezer

    André Droogers - 24 november 2023

    Het aanbod aan betekenisgeving was met zesentwintig partijen zeer divers. Daarin verschillen we van Engeland of de VS. Sommige partijen hebben een ideologische basis, andere partijen bestrijden juist ideologieën. Populistische lijsttrekkers vielen op door hun onderbuikspreken, naar eigen zeggen namens het zwevende volk. Enkele partijen gebruikten de democratische verkiezingen om de democratie welbewust uit te hollen. Nogal wat partijen mikten op proteststemmen of op nationalistische sentimenten. Soms kwam men met voorstellen die tegen de Grondwet ingingen en bevolkingsgroepen discrimineerden. En dan waren er ook nog one-issuepartijen en deelgroeppartijen. Hoe plooiden die het algemeen belang met hun particuliere wensen?

    Taigu – Percepties over Palestina, een essay voor boeddhisten

    Taigu - 21 november 2023

    Gautama bevroeg en gaf raad aan wereldse heersers met snode plannen. Juist spreken, een van de onderdelen van het Achtvoudig Pad, was voor hem een middel om zijn middenweg aan de man te brengen. Dus waarom zou spreken in moeilijke omstandigheden een beletsel kunnen zijn voor boeddhisten en hun leraren? Wat is er mis met je verdiepen in de standpunten en gevoelens van anderen, voordat je in hun ogen genocide preekt wanneer je in een daad van protest uit volle borst de leuze ‘From the river to the sea’ scandeert om jouw steun voor de bevrijding van de een ten koste van de ander uit te drukken?

    Wie mediteert er nu eigenlijk?

    Erik Hoogcarspel - 20 november 2023

    Stel je voor dat je weer eens zit te mediteren en dat het allemaal deze keer erg goed gaat. Je aandacht blijft redelijk bij de ademhaling hangen en wordt alleen af en toe afgeleid door voorbijgaande marginale gedachten. Opeens realiseer je je dat de ademhaling helemaal vanzelf gaat en dat de gedachten zich van niemand en niets iets aantrekken. Het is niet jouw ademhaling, het is gewoon ademhaling, het zijn niet jouw gedachten, het zijn gedachten. Je bent er niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je begrijpt opeens wat de Boeddha bedoelde met zijn uitspraak dat de werkelijkheid zonder zelf is, anātman.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 341 – haat
    • Wat de wereldliteratuur ons kan leren
    • De Boeddhistische blik – goed leven, goed sterven
    • Boeddha in de bajes – Peter
    • Restauratie Chari-klooster in Bhutan volgend jaar afgerond

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.