De kersenbloesem – ​sakura – is een traditioneel Japans symbool voor de schoonheid en vergankelijkheid van het leven. In de vroege lente liep iedereen nog een beetje ineengedoken vanwege de frisse kou. Maar de kersenbomen in de voortuin stonden al in bloei. Ze stonden op een voorname plek, tussen de kannondo (Kanzeon-tempel) en de hondo (Dharma-hal). Roshisama werd het niet moe ons te wijzen op de kracht van de sakura, de lichtroze kersenbloesem. ‘De kersenbomen staan de hele winter in de ijzige kou, maar ze klagen nooit. De tere bloesem toont haar pracht terwijl de sneeuw nauwelijks gesmolten is.

‘Monku wa gozaimasen’ -​ ‘er zijn geen klachten’ herinnerde Harada Tangen ons keer op keer. ‘Wat valt er te klagen? Ontvang alles wat het leven brengt, met een diep dankjewel! Banpuku ​ – ontelbare zegeningen elke dag. Wees dus zoals de sakura, zonder klachten! Bloei ook in de winterse kou.

Harada Tangen roshi, foto Ciska Matthes.

Aan het einde van het ontbijt kondigde Dogo, onze hoofdmonnik, zoals gewoonlijk het werk voor de ochtend aan. Vandaag moesten we de paden voor de hondo schoonvegen. De sakura was al uitgebloeid, en de gevallen bloesem bedekte de paden voor de hondo. Dat zou al gauw een gladde toestand kunnen worden. Dus tijd om ze op te ruimen. Roshisama schraapte opeens luid zijn keel en Dogo keek hem verrast aan. ‘De sakura, de sakura…’ zei Roshisama met bewogen stem. ‘Die tere bloemblaadjes, heb je gezien hoe mooi ze zijn? Ieder bloempje is leven van onschatbare waarde. Laat ze gewoon liggen waar ze zijn; we verstoren ze niet!’ Wij, de sangha, keken naar het tafelblad voor ons, verrast en onder de indruk van Roshisama’s emotie – maar ook geamuseerd en benieuwd hoe de hoofdmonnik het zou oppakken. Dogo viel een paar tellen stil, toen knikte hij enthousiast, met pret in zijn ogen en een lieve glimlach. ‘De paden worden niet geveegd’ corrigeerde hij zich, ‘we gaan de begraafplaats onderhouden.’ Dat was ook een steeds terugkerende klus: wieden, bezemen en snoeien op de begraafplaats bij de tempel. Net zo goed.

Even later liepen we uit de eetzaal naar buiten, de voortuin in. Opeens zagen de paden onder de kersenbomen er onbeschrijflijk mooi en lieflijk uit met hun witgebloemde patronen.

 

Categorieën: Japans boeddhisme, Zen
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Herinneringen aan Harada Tangen roshi – Sakura

 1. bart schreef:

  sentimental journey?

 2. Rob Muylaert schreef:

  Inderdaad, de blaadjes en de begraafplaats. Het waren maar een paar dagen, maar een keerpunt in mijn leven. Bedankt voor het weer oproepen van die herinneringen.
  Renketsu

 3. Lars L schreef:

  Dankjewel voor het weer tot leven roepen van deze mooie en leerzame herinneringen. Roshisama’s inspiratie blijft bloeien.