De Zenpeacemakers organisatie biedt een aantal retraites aan, waaronder:
South Dakota (genocide en onderdrukking Indianen): 5 dagen, 1200 $ ( + reis: ca. 1700 E., zelf tent meenemen).
Auschwitz/Birkenau: 5 dagen, 1800 $ (toeslag voor 1p-kamer: 800 $), (exclusief de reis).
Bosnië Herzegovina (Srebrenica): 5 dagen, 1600 $ ( + plus reis: ca. 1000 E.).
Het doel van de retraites is: ‘ons over de gebeurtenissen te laten informeren, ze te herdenken, erbij stil te zijn, op de plaats des onheils te mediteren, om namen van slachtoffers te lezen’.
Nu vroeg ik mij – als buschauffeur van de Boeddha – twee dingen af:

 • Is de schaal van de gebeurtenis in dit verband eigenlijk wel van belang?
 • Dreigt door de grote sommen geld die met deze retraites zijn gemoeid niet het kastenstelsel, dat de Boeddha niet erkende, nieuw leven te worden ingeblazen? Deze keer door boeddhisten?

Deze vragen gaan mij boven de pet, laat staan de antwoorden. Ik hoef er verder ook niets van te vinden. Wat ik wel kan doen is een aanvullend aanbod ontwikkelen. Bij deze.
In het trottoir van Oosterbeek ligt hier en daar een glazen tegel met daaronder de foto van iemand die daar tijdens de slag om Arnhem is gestorven. Ik heb bij een van de tegels gestaan en aandachtig gekeken. Ik zag een jonge man, die familie had, plannen, ambities, die hij nooit heeft kunnen verwezenlijken. Het gaat om één mens, maar ik vond het heel erg veel. Haast niet te bevatten. Ik prevelde zijn naam. Er staat hier en daar een bankje. Vanuit Arnhem met lijn 52, halte Gemeentehuis:  3 Euro (excl. vervoer van en naar huisadres).
In Oosterbeek-Laag heb je naast het oude kerkje een paadje waarlangs de luttele overlevenden van de mislukte operatie Market Garden naar de Neder-Rijn vluchtten om daar met bootjes te worden over gezet naar Driel. Toen ik daar langs het pad ging zitten en m’n ogen sloot werd ik me gewaar van jonge jongens die voorbij strompelden, gedragen of gesleept werden, huilden, om hun moeder vroegen… Er zijn verschillende stille plekjes in de buurt van het pad waar je kunt mediteren. Vanuit Arnhem: lijn 51, halte Oude Kerk,  3 Euro (excl. vervoer van en naar huisadres).
(U kent overigens vast wel herdenkingsplekken of –plekjes van betekenis in uw eigen omgeving).
Voor een straatretraite (180 E…..??) kun je onder anderen terecht in Arnhem, waar je onder de Mandela brug prima slaapplekjes hebt. Horloge, e-phone, e.d. thuislaten. Dozen liggen bij AH om de hoek. De Korenmarkt is een prima bedelplek. Kosten: gratis (ongeacht het aantal dagen).
Bij al deze retraites ben je alleen, zonder begeleiding, zonder grote namen. Dat heeft als voordeel dat je alleen bent, niet ‘begeleid’ wordt en niet – bewust of onbewust – aandacht hoeft te geven aan grote namen. Dan kun je daar zijn. Dan is er wat er is. Niet meer, niet minder.

Ik twijfel geen seconde aan de ingrijpende betekenis die de retraites kunnen hebben voor deelnemers en betrokkenen, zoals nabestaanden. Dat geldt overigens niet minder voor de locaties die ik noem of die u zelf kent. In deze column neem ik wel de vrijheid om de soms exorbitante kosten van retraites tegen het licht te houden. Hier en daar op een manier die gebaseerd is op de gedachte dat er geen boeddhist bestaat zonder gevoel voor humor.

Categorieën: Columns
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

7 reacties op Halte Hertenkamp – Het nieuwe kastenstelstel in het boeddhisme

 1. Diana Vernooij schreef:

  Je boodschap is duidelijk, maar zou aan kracht winnen als je je oriënteert op de Nederlandse situatie en erbij vertelt waarvoor de donaties bedoeld zijn.
  Je haalt cijfers aan van de Zen Peacemakers die mij onbekend zijn, waarschijnlijk afkomstig uit de VS.

  De Bosnië retraite is vanuit Nederland georganiseerd. De Zen Peacemakers Lage Landen vroeg als minimum donatie E 700. Van de inkomsten heeft de ZPLL 20 mensen uit Bosnië een vol scholarship gegeven en ruim € 10.000 gedoneerd aan projecten, waaronder ook in NL. Zelf de leraren hebben betaald om mee te doen. Alleen de Bosnische organisatie heeft een donatie gehad.

  De straatretraite waar ik binnenkort aan ga meedoen vraagt mij minimaal 250 euro te “bedelen” als bijdrage waarvan het overgrote deel zal gaan naar daklozenprojecten die wij tijdens de retraite zullen bezoeken.

  Diana Vernooij, redactie Nieuwsbrief Zen Peacemakers Lage Landen

  • G.J. Smeets schreef:

   Dat de donaties naar een ‘goed doel’ gaan doet niets af aan het feit dat het gestelde minimum van €700 (voor die Bosnië retraite) alleen door RIJKE MENSEN is op te hoesten. Dat is wat het stuk hierboven onder de aandacht brengt. En terecht want het is raar om retraites op te tuigen als vehikel om geld in te zamelen. Met de pet rondgaan voor een goed doel is prima maar een retraite als pet gebruiken sluit ARME MENSEN van de retraite uit. Hoop dat het duidelijk is zo.

 2. Vincent van der Voort schreef:

  Top!
  Vincent van der Voort

 3. robq schreef:

  Dankuwel voor dit pijnlijke maar ook mooie stukje. Is het een kastestelsel of snobisme.? Of allebei? In België en vanuit Zuid Nederland kan je heel gemakkelijk naar bijvoorbeeld de beruchte Dossin kazerne te Mechelen reizen. Inclusief tuin om te mediteren. Deze kazerne diende als deportatie centrum voor Joden en anderen. Gratis, museum kleine kost toegang. En gruwel genoeg helaas.Ik ben benieuwd of ik daar deze lente andere mediteerders zal vinden? Iets minder gemakkelijk toegankelijk is het fort van Breendonk. Ook hier vreselijke echo’s uit een niet zover verleden. Maar ja, Auschwitz/Birkenau klinkt natuurlijk stoerder en bekender…

 4. Daishin schreef:

  Ramptoerisme.
  Het lijkt mij nuttiger om als vrijwilliger te gaan werken bij mensen die terminaal zijn ipv proberen in te beelden hoe het in concentratiekamp Auschwitz zou zijn geweest.

 5. Ruud schreef:

  Volledig eens met Daishin.
  Wat gebeurt is moet nooit vergeten worden, maar om je te oriënteren bij meditatie op de verleden tijd lijkt mij zinloos als daar een ieder natuurlijk vrij in.
  Richt eerder je aandacht op de toekomst op je medemens die je hulp nodig hebben.