In het boeddhistisch klooster Kagyu Samye Ling, in het Schotse Eskdalemuir, Dumfries en Galloway, is deze week de première van een film over de in 2013 vermoorde oprichter van het klooster Choje Akong Tulku rinpoche. De film geeft een beeld van het leven van deze bijzondere man en is gemaakt door filmmaker Chico Dall’Inha.

Lama Choje Akong Tulku, foto site Kagyu Samye Ling

Boeddhisten over de hele wereld waren geschokt toen Choje Akong samen met zijn neef Loga en zijn assistent Wangya in 2013 in China werd vermoord. Het motief was gelegen in een zakelijk geschil. De 73-jarige lama hielp met zijn organisatie ROKPA international duizenden mensen die in nood verkeerden. Hij werd door meerdere daders neergestoken in Chengdu, terwijl hij daar bezig was met humanitair werk.

Geboren in Tibet in 1939 vluchtte Akong na een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing in 1959 naar het Verenigd Koninkrijk en kreeg daar het Britse staatsburgerschap. Het Samye Ling centrum was de eerste boeddhistische klooster in Europa en had studenten als David Bowie en Leonard Cohen. De lama hield zich vooral bezig met de praktische toepassing van het boeddhisme.

Lees ook https://boeddhistischdagblad.nl/nieuws/64358-roep-om-clementie-voor-moordenaars/

Bron BNN.

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu