De Vegarevolutie - omslagDit recept neemt het Boeddhistisch Dagblad over van Lisa Steltenpool, auteur van het boek ‘De Vegarevolutie’. Ze schrijft:

Als klein kind was ik ervan overtuigd dat je kaal werd als je geen vlees at. Een schoolvriendinnetje vertelde me dat op de speelplaats en klonk daarbij zo overtuigend dat ik erin tuinde. De enige vegetariër die ik op dat moment kende – Ghandi – bevestigde mijn haarloze angsten. Als je me op dat moment had gevraagd om veganist te worden, was er geen haar op mijn hoofd die daar aan dacht.

Als ik mensen vertel dat ik veganist ben, krijg ik de vreemdste reacties. Enerzijds zijn er de verbaasde blikken die verwonderd roepen: ‘Huh, maar je ziet er zo goed uit!’ Ik vat het maar op als een compliment. Anderzijds ontmoet ik vaak onbekenden die meteen in de verdediging schieten en een debat met me willen aangaan. Al snel krijg ik een verhaal over bloeddorstige voorouders, jachtinstincten en scherpe snijtanden op mijn bord. En dat terwijl ik toch echt alleen maar terloops een bitterbal weigerde. Ten slotte zijn er de oprecht bezorgde kennissen die opeens uitzonderlijk geïnteresseerd zijn in de vitamine- en mineralenhuishouding van mijn lichaam. ‘Waar haal je je eiwitten vandaan als je geen eieren eet?’ en ‘Kom je dan niets tekort?’ zijn vragen die ik heel regelmatig krijg voorgeschoteld. Het lijkt erop dat je als veganist meteen ook een soort voedingskundige moet zijn die op alle mogelijke voedingsvragen een gefundeerd antwoord heeft.”

No-meatloaf met linzen en noten

De Vegarevolutie - No Meatloaf

De Vegarevolutie – No Meatloaf

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten + 20-30 minuten in de oven

Ingrediënten:

  • 200 g gedroogde bruine linzen
  • 125 ml warm water
  • 4 el lijnzaad
  • 1 wortel
  • 
1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 
1 rode paprika
  • 
1 el zonnebloemolie
    5 tl shoarmakruiden
  • 
3 el ketchup
  • 
2 sneetjes volkorenbrood
  • 100 g gemengde noten (geroosterd)
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Zet een halve liter water in een medium pan op het vuur en breng naar het kookpunt. Voeg linzen toe en kook de linzen zoals op de verpakking staat. Doe warm water in een kom en voeg de lijnzaad toe. Laat even weken.

Rasp een wortel of maal fijn in een keukenmachine. Snipper de ui en snij de knoflook klein. Snij de paprika in kleine blokjes. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 1 minuut. Voeg dan de wortel, paprika en shoarma kruiden toe en bak nog 5 minuten op laag vuur.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Giet de linzen na het koken af en pers het meeste vocht er uit. Mix de linzen samen met de ketchup in een keukenmachine tot de linzen gepureerd zijn. Snij het brood in kleine stukjes. Meng nu de linzen met de gebakken groenten, noten, stukjes brood en lijnzaad-water mengsel in een grote kom. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Neem een cakeblik van ongeveer 25×10 cm en leg hier bakpapier in. Voeg het no-meatloaf mengsel toe en bak 30 minuten in de oven. Laat na het bakken goed afkoelen buiten het bakblik. Zo verliest de no-meatloaf nog vocht en wordt hierdoor beter snijdbaar.

Besmeer eventueel de bovenkant rijkelijk met ketchup.

Tip:

Serveer met gebakken aardappeltjes, plantaardige jus en groenten naar keuze.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu