Onderstaand recept voor tortilla con patates werd ingestuurd door Marcel Rouweler.
Hij schreef over dit recept:

Ooit (1981) geleerd van een Spaanse stagiaire, die werkte op hetzelfde architectenbureau als mijn partner. Toen schrokken we nog van de tankauto’s olijfolie die gebruikt werden, maar half om half kon ook. Inmiddels hebben we ook nog wel gewone olie in de keuken. In 1985 op vakantie in Spanje ontdekten we dat het overal (in kleine variaties natuurlijk) als borrelhapje (koud), dus tapas in cafés te nuttigen werd aangeboden.

De handige en praktische kant zit in het “drogen” van de aardappelstukjes voor ze in de olie gaan. We eten dit toch nog gemiddeld 6 keer per jaar, ook omdat het mits goed bewaard ook na enige dagen koud of subtiel opgewarmd zeer goed te genieten is. Vegetarisch, met om het even wat voor salade.

 

Ingrediënten:

 • olijfolie (veel olijfolie, kan ook half om half bakolie en olijfolie)
 •  500 gram aardappels
 • 5 eieren
 • ui
 • knoflook
 • paprika
 • olijven
 • zout
 • peper
 • maggi

De aardappels schillen en in blokjes snijden op een oude theedoek (in een vergiet) storten. Voordat ze in de koekepan gaan met de theedoek  drogen – tegen het spatten – en in porties bakken.

Als ze een korstje krijgen ze uit de pan scheppen met een schuimspaan en opzij leggen voor straks.
(vast wat snoepen met wat zout mag)

Vervolgens de volgende portie bakken. Als laatste portie: de ui (gesnipperd) en eventuele paprika en de knoflook. Let er op dat ze niet verbranden. De eieren klutsen met zout, peper (en naar smaak maggi, sojasaus).

De voorgebakken aardappels met de ui, paprika en olijven bij dit mengsel storten en doorroeren. In de koekepan schenken (waarin nog flink wat olie aanwezig is). Minstens 20 minuten op laag vuur met een deksel erop afbakken. De volgende dag koud ook heerlijk.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Categorieën: B'eter Tags: Marcel Rouweler en tortilla 

1 reactie op Tortilla con patates van Marcel Rouweler

 1. Ananda schreef:

  Feest van herkenning!

  Ik maak hem iets anders, ik doe de aardappels en ui en eventueel paprika (en zout/peper en/of kruidenzout) direct samen in de pan omdat zo de smaken extra vermengen. Ongeveer 20 minuten zachtjes garen met deksel op de pan.

  Als het geheel gaar is dan haal ik het uit de pan (olie blijft in de pan) en meng het met het ei.
  Dan op iets hoger vuur, maar wel rustig, laten bakken zodat het ei de tortilla bind, en dan halverwege leg ik een bord zo groot als de tortilla er bovenop (binnenkant bord wijst naar tortilla) en draai pan en bord in 1 keer om en laat de tortilla weer in de pan glijden om zo de boven en onderkant te bakken.
  Het bruine korstje zit nu aan de buitenkant.

  Je kunt dit geheel ook nog varieren als quiche en het dan in een quiche deeg doen. En nog aanvullen met feta erin of courgette.

  Maar zo is wel een keer mijn quiche ongevraagd opgegeten door anderen, hij werd toen echt te onweerstaanbaar lekker, ook omdat we hem in een houtgestookte oven opwarmden!!!

  Les: soms moet je zelfs een heerlijke tortilla loslaten..!

Menu