Vier dagen nadat de Boeddha verlichting had bereikt bereidden twee reizende kooplieden volgens de overlevering ter plekke een maaltijd om aan hem aan te bieden, met ingrediënten die ze bij zich hadden. Het zou gaan om mantha en madhupindika. Mantha zou een soort pap, of gruwel zijn gemaakt van gerst of rijst. Madhupindika betekent letterlijk honingballetjes. Om mantha te maken moet je sattu gebruiken, gedroogde of geroosterde gerst of rijstmeel. Het graan was grof gemalen en vervolgens gekookt. Sattu werd meegenomen als proviand voor op reis; Je kon in korte tijd een voedzame maaltijd bereiden door het te koken. Sattu werd gemengd met water of soms melk en vervolgens gekookt, waarschijnlijk met een snufje zout, en dit werd een dikke brij. Manthu kon samen worden gegeten met iets anders; in het geval van de Boeddha, met madhupindika. Madhu betekent honing of meer in het algemeen, ‘zoetigheid;’ pinda betekent een bal. Dus madhupindika kan verwijzen naar een brok honing, maar dit lijkt onwaarschijnlijk in dit geval gezien het feit dat dit voedsel lastig te vervoeren zou zijn. …. Ananda beschreef madhupindika als hebbende ‘een zoete heerlijke smaak’

(bron: http://www.dhammawiki.com/index.php?title=Food_of_enlightenment)

We weten dus niet wat voor “honingballetjes” of “zoete balletjes” dat waren.

Ik geef hier een eigen interpretatie (het origineel – zonder honing – komt uit de nieuwsbrief van “Earth Holding Actions in the Plum Village Tradition.”

http://us8.campaign-archive2.com/?u=8be9b5ed990a2cbf98c358356&id=0db87a43ab&e=0a351ab590)

De meeste ingrediënten hadden ze in het oude India ook al.

Gelukzalige honing-sesam balletjes

Ingrediënten voor ongeveer 24 balletjes   1/2 kopje havermout 1/2 kopje tahin (sesampasta)

Beter gerstepap en honingballetjes

gerstepap en honingballetjes

4 eetlepels honing 4 eetlepels zonnebloempitten, licht geroosterd 1/4 kopje rozijnen 1/2 kop grof gehakte, geroosterde amandelen (ongezouten) 1/2 kop ongezoete, geraspte kokos 1/2 kopje sesamzaad licht geroosterd    1. Doe alle ingrediënten behalve de kokos en sesamzaad in een kom en meng goed. Kijk of het kneedbaar is. Voeg eventueel wat water toe of laat wat opstijven in de koelkast.

  1. Meng kokos en sesamzaad in een kommetje. 3. Rol telkens een flinke theelepel van het mengsel tot een bal. 4. Rol de bal door het kokosnoot/sesamolie mengsel. 5. Ga verder met de rest van het mengsel.   Overgebleven sesamzaadjes en kokos kunnen door de muesli, of over de gerstepap. Kook daartoe geroosterde en gemalen gerstekorrels in water met zout in ca. 1 uur tot pap. De ballen zou ik er persoonlijk niet in doen, maar sesam en kokos smaakt er prima bij. De pap smaakt apart. Niet echt een lekkernij, maar erg geschikt om in deze tijd bij te mediteren op de ongelijke verdeling van welvaart in de wereld. Zou een tegendraads kerstdiner kunnen zijn (“eten jullie ook kalkoen met de kerst?” “nee, pap van gerst en water”). Velen in onze wereld zouden er dankbaar voor zijn.

 

Als jaarafsluiting nog een hamburgerrecept, met ingrediënten die er veelal ook al waren in het oude India, al denk ik niet dat ze er hamburgers van zouden hebben gemaakt. Wellicht is dit beter geschikt voor de kerstdis dan gerstepap met honingballen.

Vegaburgers
Ingrediënten (4 flinke eters)
Scheutje olijfolie
6 grote portobello-paddenstoelen, in grove stukjes gehakt (vervang eventueel een deel door kastanjechampignons)
1 theelepel thijm
zout en peper naar smaak
1 blik witte bonen, uitgelekt
4 grote medjooldadels, ontpit, fijngehakt
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 bosje peterselie, fijngesneden
2 eetlepel tahin
2 eetlepel sojasaus
200 gekookte en afgekoelde zilvervliesrijst (100 g rauw gewicht)
50 havervlokken (of paneermeel)
De schil van 1 citroen, geraspt

Kook de zilvervliesrijst – of gebruik een restje. Zet een grote pan op het vuur en voeg een scheut olie toe. Voeg als de pan goed heet is de paddenstoelen en thijm toe met zout en peper naar smaak. Bak alles op een halfhoog vuur tot de paddenstoelen uitgedroogd en lichtbruin zijn, zet ze opzij en laat ze iets afkoelen.

Beter burgers december 2015

Giet de witte bonen af en mix ze samen met de dadels, knoflook, peterselie, tahin en sojasaus tot een glad mengsel (keukenmachine). Doe dit in een kom en voeg de rijst, havervlokken, citroenrasp en afgekoelde paddenstoelen toe. Meng alles goed en laat eventueel nog 10 minuten in de koelkast opstijven.

Verdeel het mengsel in 8 porties en boetseer er 8 burgers van. Leg ze op een ingevette bakplaat.

Verwarm de oven tot 230°C. Bak de burgers in de oven in 15 minuten mooi bruin.

Serveer ofwel als klassieke hamburger tussen een broodje met plakjes avocado, ketchup, augurk en een paar jonge spinazieblaadjes, ofwel als onderdeel van een diner. Zoete­ aardappelfrietjes zijn hier ook lekker bij, of andere geroosterde groenten uit de oven (wortel, pastinaak, selderij, bietjes, …)

Bron: http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/een-burger-voor-echte-hongerlappen/ (Dit is een recept uit het kookboek ‘Een nieuwe kijk op eten’ van Anna Jones)

Fijne feestdagen en veel geluk in het nieuwe jaar.

Beter uit de Earth Holding nieuwsbrief monikken en nonnen in Parijs bij de COP21

uit de Earth Holding nieuwsbrief monikken en nonnen in Parijs bij de COP21

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Wat at de Boeddha (2)

  1. Petra Klene schreef:

    Jana Verboom; De Honingballetjes van de Boeddha zijn wat minder onwaarschijnlijk dan het lijkt. Tijdens mijn reizen door India begin jaren ’80 werd op de straatmarkt in de dorpjes flinke klompen honing verkocht die rechtstreeks uit de enorme bijennesten hoog uit de 30 m hoge oerwoudreuzen werd gewonnen. Gezien de grote hoeveelheid dooie bijen erin en stukjes ratenwas zag het er beslist onappetijtelijk uit. Toch heb ik het geproefd om zeker te zijn dat het honing was, het smaakte heerlijk…………Het werd gewoon verpakt in banaanbladeren en in als een kom van aan elkaar genaaide boombladeren

Menu