Eten klaarmaken, ik doe het met mijn volle aandacht, want anders leidt dat tot lelijke snijwonden en mislukte gerechten. Ik vind het heerlijk om met eenvoudige ingrediënten bijzondere dingen te maken. Maar het fotograferen van de gerechten wordt vaak afgeraffeld, vooral als er gasten zijn, en ook het schrijven van mijn stukjes krijgt soms niet de aandacht die het verdient. Zo ook twee weken geleden, vandaar dat ik nog even een pas op de plaats maak en terugkom op de recepten van vorige keer. Ik gaf toen een zevental recepten uit Libanon die je als je wilt allemaal tegelijkertijd op tafel kunt toveren, met een beetje voorbereiding en planning.

Hier licht ik twee van deze recepten uit, die er op de foto’s wat bekaaid af kwamen, en in de tekst stond ook nog een fout: er ontbrak een ingrediënt dat later wel werd toegevoegd. Mijn excuses!

Vorige week heb ik de tijd genomen om de (vegetarische) “vis” met tomaten-tahinsaus en de courgette met munt over te maken en op de foto te zetten. Ik heb daartoe seitan gemaakt volgens een eerder in deze rubriek gedeeld recept. Twee heerlijke recepten die wat meer aandacht verdienen.

Zelf seitan maken

Beter seitan in de pan 23 1 2015

Seitan in de pan.

Kneed 200 gram glutenpoeder met 300 ml water, ½ theelepel zout en ½ theelepel 5 spice poeder (of andere kruiden naar keuze) met de hand, mixer of keukenmachine in ca. 3 minuten tot een elastisch deeg. Pas op dat je niet te lang kneedt, dan wordt de seitan erg taai, zoals mij eens overkwam! Laat even afgedekt rusten, snij in plakken van ongeveer 1 cm, en gaar in 50-60 minuten in de oven op 160 graden in een ovenschaal gevuld met ½ liter heet water, een kruidenbouillonblokje en een scheut sojasaus. Laat afkoelen en bewaar de seitan eventueel in de vloeistof in de koelkast.

Zie voor details en opties zelf seitan maken.

Libanese “vis” met tomaten-tahinsaus

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 scheutjes olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten (eventueel gepureerd)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 afgestreken eetlepel gemalen koriander
  • 1 mespunt cayennepeper
  • Sap van ½ citroen
  • 1 volle eetlepel tahin (sesampasta)
  • 400 gram seitan, zie boven
  • handjevol pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan.
seitan met saus en pijnboompitten met courgette.

seitan met saus en pijnboompitten met courgette.

Bak de ui glazig in een scheutje olijfolie. Doe er dan de knoflook bij, bak nog even mee en voeg gepelde tomaten, citroensap en koriander toe plus cayennepeper naar smaak. Laat afgedekt 10 minuten pruttelen. Voeg er dan de tahin en eventueel wat water bij (spoel het tomatenblik ermee om) zodat er een redelijk dikke saus ontstaat. Breng op smaak met zout.

Verhit nog wat olie in een koekenpan. Haal de seitan uit het vocht en bepoeder eventueel nog met een beetje tarwebloem. Bak de seitan een paar minuten aan beide kanten op zacht vuur. Bedek de seitan met saus. Garneer met geroosterde pijnboompitten.

Gebakken courgettes met munt

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 courgettes, in plakjes
  • 30 gram margarine
  • scheutje olijfolie
  • 1 teen knoflook, gehakt
  •  3 eetlepels verse munt, gehakt
  • scheutje citroensap (½ eetlepel)
Courgette met munt.

Courgette met munt.

Roerbak in de margarine en olijfolie de courgette gaar in een minuut of 10. Voeg dan de knoflook en de munt toe, schep om en draai het vuur uit. De knoflook blijft in het originele recept dus rauw, bak alles nog even door als je dat te heftig vindt (voor je gesprekspartners). Breng op smaak met zout en een scheutje citroensap.

Serveren met rijst of Turks brood, en eventueel andere Libanese recepten zoals humus en taboulé Zie: recepten uit Libanon

Voor meer tips over zelf seitan maken en recepten met seitan (in het Engels): onegreenplanet.org: how to make perfect seitan

 

Categorieën: B'eter, Boeddhistisch leven
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu