De afgelopen weken was er weinig tijd en energie om te experimenteren in de keuken. Wel ben ik doorgegaan met het thema ‘veganiseren’ van traditionele recepten. Dit is één van de resultaten.

Deze taart is het lekkerst als toetje, als ie nog vers en warm is, en het karamel eraf druipt, maar ook koud is ie goed te eten. Koud heeft het meer weg van bananenbrood dan van tarte tatin. Het is zoet troosteten voor wie dat nog nodig heeft in deze tijd.

Hoeveelheden voor een flinke vlaaivorm of ovenschaal

  • 150 g plantaardige margarine op kamertemperatuur
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g noten (bijv. pecannoten of walnoten )
  • 4 rijpe bananen of 2 bananen en 2 flinke peren (rijpe handperen)
  • 2 tl kardemom
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml water

Vet een bakvorm in met wat olie of margarine. Doe 50 g boter en 50 g suiker in een steelpan en laat op laag vuur smelten. Af en toe roeren. Draai het vuur hoog en laat 1 minuut koken. Schenk de karamel in de vorm en verspreid over de bodem (de suiker begint te stollen).

Beter peer-banaan-walnoten-taartBewaar een banaan, schil de overige bananen en halveer in de lengte, en leg de helften met het snijvlak in de karamel. Schil eventueel de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in 8 stukken. Leg de peer bij de banaan in de vorm. Nu kunnen de noten erbij (zie foto), maar je kunt er ook voor kiezen om ze grof te hakken en door het deeg te doen.

Pureer een banaan met 100 ml water. Dat gaat het beste met een staafmixer, maar prakken of stampen kan ook. Deze puree zorgt voor stevigheid en vervangt de eieren en melk uit het oorspronkelijke recept.

Beter banaan-peer-pecannoten-taartVerwarm de oven voor op 180 °C. Doe de rest van de margarine en suiker in een mengkom en klop met een mixer in 5 min. tot een lichte crème. Klop het banaan/watermengsel erdoor. Schrik niet als het mengsel lijkt te schiften; het komt allemaal goed. Zeef het bakmeel met de kardemom boven de kom en schep alles door elkaar. Doe eventueel de gehakte noten erbij. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bananen en/of peren.

Zet de taart ca. 30 min. in de oven. Hij is gaar als een satéprikker die je erin prikt, er schoon en droog uit komt. Laat de taart buiten de oven 10-15 minuten afkoelen en keer dan voorzichtig om, op een mooi bord of op vetvrij papier. In dat laatste geval kan de taart gemakkelijker weer terug in de vorm worden gedaan en worden meegenomen naar een feestje.

Beter gebakken peer-banaan-walnoten-taartVoor wie zich afvraagt of dit wel verantwoord is: bananen krijgen van Milieu Centraal een klasse A beoordeling, net als Nederlandse handperen. Zie voor meer informatie http://groentefruit.milieucentraal.nl/groente-en-fruit-kalender/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Categorieën: B'eter en Boeddhistisch leven 

Reageren is niet meer mogelijk

Menu